Фандъкова: В София се изграждат четири нови православни храма

Подкрепяме църквата, защото това е помощ за укрепване на вярата, заяви кметът

Топ
16:04 - 22 Октомври 2023
2425
Фандъкова: В София се изграждат четири нови православни храма

Създадох общинска програма, с която подпомагаме обновяването, реставрацията и изграждането на храмове, като в момента на територията на София се изграждат четири православни храма, което за последните години е най-мащабното строителство на църкви в нашия град. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на молебен за здраве и мир, отслужен от отец Христо в храма „Св. Преподобни Наум Охридски" в столичния район „Искър", съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

„Подкрепата за възстановяване и изграждане на църковни сгради е изключително важна за мен, защото възпитанието на християнски ценности, които са общочовешки, е в същността на човечността и в духа на нашия град – носещ името на Божията премъдрост“, заяви кметът. 

Новите храмове, които се строят, са „Св. апостол, първомъченик и архидякон Стефан" до Южния парк, „Свети Пимен Зографски" в район „Изгрев", „Св. патриарх Евтимий Търновски" в район Люлин, „Св. Серафим Софийски Чудотворец" в район „Надежда".

В район „Искър" около сградата на храма „Св. Преподобни Наум Охридски" по предложение на районния кмет Ивайло Цеков е облагородено околното пространство, изградени са подходите към църквата и паркинг с 10 паркоместа, прехвърлена за управление на Българската православна църква е земята под сградата на храма. Подкрепено бе довършването на храм „Свето Благовещение" в жк „Дружба", както и обновяването на църковния храм в с. Бусманци „Успение Богородично". По искане на жителите в кв. „Абдовица" преотредихме терен за изграждане на параклис в квартала, припомни столичният кмет. 

Подкрепяме църквата, защото това е помощ за укрепване на вярата, заяви кметът Фандъкова. За годините на нейното управление по програмата, която създаде, е финансирано строителство и възстановяване на повече от 20 църкви и манастири. Сред тях са първата църковна сграда в район „Младост" – „Рождество Христово", Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица", както и реставрацията на стенописите на Курилският манастир „Св. Иван Рилски", който е паметник с „национално значение", съобщиха още от Столична община.

БТА припомня, че кметът на София посети Софийската художествена галерия на 13 октомври. Там тя разгледа четири икони, реставрирани от екип на галерията, които ще бъдат поставени в Желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул. Светините са се съхранявали в параклиса „Св. цар Борис-Михаил" в историческата сграда на Българската екзархия в Истанбул, но са били в много лошо състояние При посещение на Фандъкова в Истанбул тя е поела ангажимент за реставрацията на иконите.