Фандъкова: Зоните за платено паркиране ще се увеличат след обществен дебат

"София е построена като град за по-малко автомобили", аргументира се кметицата

Новини
16:09 - 14 Януари 2020
1438
Фандъкова: Зоните за платено паркиране ще се увеличат след обществен дебат

„Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява”. Това заяви пред БНР кметицата Йорданка Фандъкова по повод увеличаването на данъците за автомобили в столицата.

"Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града".

Градоначалничката обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране. Това обаче ще се случи след "сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи".

"Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова. Тя увери, че таксите, събирани от "синя"и "зелена" зона се влагат приоритетно в подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.