ФАО призовава за иновативни механизми за борба със сушата

2,3 милиарда души живеят в страни с недостиг на вода

Новини
14:55 - 23 Март 2023
1680
ФАО призовава за иновативни механизми за борба със сушата

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) призова за новаторски механизми за финансиране на борбата със сушата, за да помогне за справяне с нарастващата честота и тежест на сушите на фона на засилващите се екстремни климатични условия, които често въздействат на най-уязвимите общности, съобщи ФАО.

"Липсата на адекватни, навременни и иновативни финансови ресурси остава основна пречка пред проактивното и интегрирано управление на сушата", каза генералният директор на ФАО Ку Донгю на специално събитие на Конференцията на ООН за водата през 2023 г. в Ню Йорк, наречено "Суша-крехкост-финансиране-връзка: управление на риска от суша и преодоляване на условията на нестабилност".

Денят на откриването на конференцията на 22-24 март в Ню Йорк съвпадна със Световния ден на водата 2023 г. ,

ежегодно събитие на ООН, предназначено да повиши осведомеността и да вдъхнови действия за справяне с кризата с водата и канализацията.

Тъй като конвенционалните финансови източници, механизми и инструменти може да не са достатъчни за подкрепа на инвестициите в намаляване на риска от суша и изграждане на устойчивост, "отзивчивите и иновативни механизми за финансиране на суша трябва да бъдат ясно идентифицирани като компонент на цялостното финансиране на климата", коментира Ку на конференцията. 

ФАО ще продължи да помага на страните да привличат финансиране за климата и да прилагат устойчиви на климата иновации в хранително-вкусовите системи, ръководени от проактивен подход, допълни генералният директор.

ФАО вече подкрепя национални планове за повишена устойчивост на суша в Кабо Верде, Куба, Панама, Узбекистан и Виетнам.

Сътрудничеството, част от глобалната програма, финансирана от Глобалния екологичен фонд, обхваща 31 държави от всички региони.

Генералният директор също призова за увеличаване на участието на частния сектор, както и за по-голяма глобална база от знания, за да се гарантира, че инвестиционните решения отразяват текущите нужди и предвиждат тенденциите. "Не можем да сложим край на бедността и глада, освен ако не изпреварим кривата на сушите", посочи Ку.

Водни пътни карти

В момента 2,3 милиарда души живеят в страни с недостиг на вода, а приблизително 10 процента от световното население живее в страни с висок или критичен недостиг на вода.

Освен това 80 процента от отпадъчните води се изхвърлят непречистени в околната среда и повече от 90 процента от природните бедствия са свързани с водата.

Тъй като селското стопанство е отговорно за 72 процента от глобалното отнемане на прясна вода и потреблението нараства, за да отговори на увеличеното търсене на храна, фибри и фуражи, ключът е да започнем да използваме водата по по-устойчив и справедлив начин.

Тук могат да помогнат националните водни пътни карти. Това са инструменти, притежавани от държавата, предназначени да подкрепят интегрираното управление на водните ресурси в националните стратегии за устойчиво развитие, политики и междусекторни инвестиционни планове, и бяха предмет на отделно съпътстващо събитие по време на конференцията.

Такива пътни карти могат да помогнат за прекратяване на глада и бедността и да подкрепят постигането на останалите цели за устойчиво развитие "чрез водени от участие диалози и конкретни действия от страна на държавите", каза Ку на друго специално събитие на конференцията, наречено "Национални пътни карти за водите към Програмата до 2030 г.".

ФАО помага на своите членове да свържат пътните карти със съществуващите планове и стратегии и да получат достъп до необходимите финансови ресурси за разработване и изпълнение на пътните карти.

Генералният директор също обяви ангажимент от Китай за 1,5 милиона долара за подкрепа на страните

при разработването на техните пътни карти чрез Доверителния фонд за сътрудничество Юг-Юг на ФАО-Китай. 

Недостиг на вода

Докато присъства на конференцията, генералният директор на ФАО също се обърна към съпътстващо събитие относно Глобалната рамка за недостига на вода в селското стопанство (WASAG), партньорство, организирано от ФАО, предназначено да събере ключови играчи по целия свят и от различни сектори, за да се справи с колективния предизвикателен проблем, свързан с недостига на вода и по-добро използване на водата в селското стопанство, за да се гарантира продоволствена сигурност за всички.

Генералният директор каза, че ФАО е напълно ангажирана с постигането на целите, изложени от форума в Призива за действие от Прая, под ръководството на Кабо Верде, и вече работи за изпълнението на тези ангажименти.

Те включват насърчаване на повече съвместни и стратегически действия в и между държавите, включително политики и инвестиции, и с приноса на всички заинтересовани страни; да се разработят чувствителни към климата и водно-продуктивни интервенции за сухоземно земеделие, със специално внимание към нуждите на жените, младежите и възрастните хора; да даде възможност на земеделските производители с решения, данни и технологии; да действа проактивно по отношение на сушата чрез ранно предупреждение, оценка на въздействията и изграждане на устойчивост; да се разработят иновативни механизми за финансиране и да се улесни достъпът на земеделските стопани до финансиране за климата;

да се улесни обмена и споделянето на знания и иновации, съчетавайки местни знания, наука, технологии и опита на страните.

Например инициативата на ФАО за справяне с недостига на вода в селското стопанство и околната среда увеличава мащаба на действието, като надгражда резултатите от Регионалната инициатива за недостиг на вода за Близкия изток и Северна Африка и я разширява към Азия и Тихоокеанския регион.

ФАО също така подкрепя усилията на държавите за мобилизиране на ресурси чрез улесняване на достъпа до финансиране, включително чрез Глобалния екологичен фонд и Зеления климатичен фонд, с проекти, насочени към въпроси като адаптиране към изменението на климата, приемане на местни устойчиви на суша и хранителни култури и "солено" земеделие.

"Промените в климата влошават ситуацията, като нарушават водния цикъл. Имаме нужда от решения за намаляване на използването на вода и за адаптиране към изменението на климата", заключи Ку.