Фаталната принцеса Грейс Кели предрича смъртта си

Погребват принцесата на Монако в общ гроб с Рение III

Нещо за четене
10:15 - 20 Март 2019
63744
Фаталната принцеса Грейс Кели предрича смъртта си

На 19 април 1956-а на помпозна гражданска церемония в тронната зала на двореца в Монако, Грейс Кели – бляскавата звезда на Холивуд и двукратна носителка на „Оскар”, казва „да” на един от най-жадуваните ергени на планетата – принцът на Монако Рение.

Присъстват едва 80 гости, които за да получат право да стиснат ръката на новата принцеса, с а се обрекли на задължителен ход - да приемат монегаско гражданство. На следващия ден следва бляскавата венчавка в църквата „Сент Никола”. Архиепископът на Княжеството води ритуала в присъствието на 600 гости. Още 30 милиона наблюдават церемонията, излъчвана пряко по Евровизия.

Животът на Грейс Кели е като сюжет на розов роман, а смъртта й не е по-малко загадъчна от най-заплетената кримка. И днес, десетилетия след трагичната й кончина, в Монако още не могат да я прежалят. Защото тя е най-хубавият подарък, който Америка успя да направи на Европа. Хиляди твърдят, че Грейс Кели, която е дъщеря на ирландски емигрант, е родена, за да бъде владетелка. На принц Рение, който е на 32 г. , когато я среща, не му трябва дълго време, за да открие, че нейният изящен профил отлично се вписва в пейзажа на малкото му Княжество. Грейс е на 26, но вече е получила  „Оскар”, а красотата й е ослепителна.

Естествено, след като става ясно, че ще влезе в аристократичната фамилия Грималди, Грейс си прави тест за фертилност – процедурата е задължителна, за да са сигурни в Княжеството, че новата принцеса ще осигури наследник. Другата „техническа” необходимост е предбрачното споразумение, в което звездата на Холивуд декларира, че в случай на развод ще преотстъпи  всичките права на децата си. Но така и не се стига дотам.

Следващите 26 години са най-щастливите за Грейс и Рение. Принцесата пък никога не се връща в киното, освен като зрител. Пред всички най-примамливи роля тя приема най-достойната - да бъде майка и дарява съпруга си с три деца – Албер, Каролина и Стефани. Така тече животът й до фаталния 13 септември 1982-ма. В този ден Грейс катастрофира тежко и  си отива от този свят. В колата е и малката й дъщеря Стефани. Оттук нататък следва най-голямата загадка, около която се водят разгорещени дискусии - кой е бил зад волана –самата Грейс или дъщеря й Стефани. 

Как започва обаче тази приказка?

Грейс и Рение се запознават на 6 май 1955 г. Поразяващата с красотата си киноактриса пристига на Лазурния бряг като специален гост на Международния кинофестивал в Кан. Принц Рение й предлага да се срещнат в ранния следобед, а тя остава много очарована от неговата искреност и от детската непосредственост на усмивката му. В началото Рение се извинява за лекото си закъснение, а след това я повежда към градините. Монархът я фиксира с поглед толкова красноречиво, че тя, суперзвездата и секссимвол на Холивуд се смущава и изчервява. Следва бурна любовна история между двамата.

7 месеца след първото рандеву, Грейс Кели и принц Рение  от Монако се сгодяват в Ню Йорк на 27 декември 1955 г. Пресата разбира радостната новина на 6 януари, когато двамата се появяват на бал в „Уолдорф Астория”, един от най-елитните хотели в мегаполиса. Влюбените дори си разменят целувка пред фотографите. На 6 април красавицата се качва на кораб в Ню Йорк. Малко по-късно тя ще се присъедини към бъдещия си съпруг, който я качва на яхтата си. Младата двойка е приветствана от илюминации, организирани от милионера Аристотел Онасис.

„Мечтата ми е да намеря малко любов в сърцата на хората от Монако”, споделя Грейс Кели на тръгване от Щатите. 5000 я приветстват, когато слиза на брега. На 19 април 1956 г. Рение Луи Анри Максанс Бертран се венчава за Грейс Патрисиа Кели. Между 500-те гости на Ава Гарднър са бившият крал Фарук, Ага Хан. Това е първата брачна церемония, предавана по Евровизия. 30 милиона зрители гледат директния репортаж и чуват плахото „да” на булката. Едно кратко „да”, което ще я прати в рая – и в прекия, и в преносния смисъл на думата.

Всъщност след успешна филмова кариера в Холивуд, красивата актриса изиграва ролята на живота си – тази на чаровната и елегантна принцеса на Монако, пленила въображението на милиони хора. Ето защо вече 30 години след нейната смърт интересът към личността й не стихва и тя продължава да бъде световна модна икона.

„Грейс беше професионална актриса, тя беше професионална принцеса”, споделя в интервю личната секретарка на Кели Луизет Леви-Сусан Азоаглио. Луизет уверява, че приказната красавица е принадлежала на друг свят. Въпреки че мнозина я описват като ледена кралица , студена и недостъпна, тя твърди, че принцесата е била жена, пълна с ентусиазъм и много любопитна към живота, който откриваше”.

Звездата нарича хълма на катастрофата „най-красивото място на света”

Веднага след сватбата в Монако е издадена забрана за прожектиране на филмите с участието на принцесата. Когато получила предложение от Хичкок да участва в лентата му „Марни“ през 1962 г. , под натиска на обществото тя отхвърля предложението. В една от последните си снимки през 1955 г. заедно с незабравимия Кари Грант в класиката на Албърт Хичкок „Да хванеш крадец”, тя произнася фатална реплика - след остър завой на хълм над Монако, Грейс възкликва: „Виждали ли сте някога по-красиво място на света?”. Репликата произнася тъкмо на този хълмист път отнема живота на актрисата на 14 септември 1982 г. В думите й има нещо пророческо, сякаш предусеща смъртта си, тълкуват по-късно думите й почитателите й.

Биографът на най-красивата принцеса - Бертран Тесие в книгата си „Грейс, принцесата без корен” се връща към трагичните обстоятелства около смъртта й. За да сложи край на слуховете, той възстановява думите на Роже Бенсе, бивш служител на компания в Ментон, която навремето разследвала драмата. Заключенията са категорични – не дъщерята на принцесата, а самата Грейс Кели е карала колата във фаталния ден.

„Ясно е, че водачът на автомобила, така както успяхме да възстановим фактите, е била принцеса Грейс от началото до края”, казва Роже. Причината за твърденията, че принцеса Стефани е била зад волана е фактът, че нейното тяло е било извадено от лявата страна на автомобила или от страната на шофьора. За да няма подозрение, че Грейс сама е предизвикала смъртта си, следователят цитира разказа на жандармерист, който видял колата на принцесата на Монако десетина минути преди инцидента. Той признава, че „принцеса Грейс е седяла зад волана на колата, а принцеса Стефани била на пътническата седалка”.

Актрисата и Рение са погребани в общ гроб

Принцесата е погребана на 18 септември 1982 г, а след смъртта си през 2005 г, съпругът й –монархът Рение е погребан в същия гроб по негово желание. Въпреки че е съсипан след смъртта на красивата си принцеса, монахът доживява 81, като издъхва от множество сърдечни, бъбречни и дихателни проблеми. Тронът наследява единственият му син - принц Албер, който поема управлението, след като на болния му баща става абсолютно невъзможно да изпълнява задълженията си.

Рение остава монархът, властвал най-продължително на трона и става най-възрастната коронована особа в Европа. В продължение на 56 години Рение Грималди III управлява кралство Монако. Нарежда се непосредствено лед тайландския крал Рама IX и предшества британската кралица Елизабет II. През този период са се сменили 7 френски президенти и 4 папи.

За малко повече от половин век пълновластно управление Рение успява да превърне Монако в процъфтяваща страна - пълна липса на безработица, банковите сметки надхвърлят по брой жителите на страната, като на един се падат по 10 банкови сметки. Княжеството, което няма армия и бележи границите си с цветя, става известно с безбройните си казина и ниските данъци.