ФБР: 30 минути преди атентата срещу Тръмп спецчастите са видели стрелеца да използва далекомер

Служителите на реда са забелязали младия мъж, който им се е сторил подозрителен

Новини
08:30 - 30 Юли 2024
3313
ФБР: 30 минути преди атентата срещу Тръмп спецчастите са видели стрелеца да използва далекомер

Полицията в Пенсилвания е забелязала Томас Матю Крукс над един час преди стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп и настоящ кандидат на републиканците, предаде агенция „Ройтерс“, позовавайки се на служител на ФБР.

Служителите на реда са забелязали младия мъж, който им се е сторил подозрителен. Агентът на ФБР разкри, че поведението на мъжа е било толкова подозрително, че полицията е направила снимка на Крукс, за да я предаде на други служители на реда, които са били на мястото на митинга на Тръмп.

Въпросната снимка стига до специалните агенти, които са ангажирани с осигуряване на сигурността на Тръмп, но реакция не следва. Скандалните признания не спират дотук. 30 минути по-късно служител на SWAT (спецчастите) забелязва Крукс да използва далекомер. Не е ясно защо не е спрян в този момент.

По-малко от 20 минути преди стрелбата , в 17:56, Крукс е забелязан с раница. Три минути преди стрелбата, в 18:08 ч., служителите забелязали Крукс на покрива, откъдето той в крайна сметка открива огън. Говорител на ФБР каза, че следователите все още проучват мотивите за 20-годишния Крукс, който беше убит от снайперист от Тайните служби малко след началото на стрелбата.

Разследването установи, че Крукс е търсил в интернет информация за кланета, импровизирани взривни устройства и опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо.

Стрелбата в крайна сметка не се оказа фатална, защото рани Тръмп само в ухото. Въпреки стотиците разпити около разследването ФБР заяви, че все още не е успяло да открие мотив за стрелбата, но изтъкна, че изготвеният портрет на Крукс го определя като самотник, който основно е общувал с хора от семейството си.

Използвайки криптирани приложения, Крукс е успял да направил 25 покупки, свързани с огнестрелни оръжия, и шест химически прекурсора, използвани за направата на взривни устройства, съобщиха служители на ФБР пред журналистите. Дългогодишният му интерес към науката и правенето на научни експерименти не са предизвикали подозрения у родителите му.