ФБР: Онлайн измами за 10 млрд. долара през 2022 г.

Основните жертви на този вид престъпления обаче са възрастни граждани

САЩ
17:47 - 14 Март 2023
1788
ФБР: Онлайн измами за 10 млрд. долара през 2022 г.

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) публикува последния си годишен доклад за престъпността в интернет - Internet Crime Report. Според доклада, през 2022 г. е поставен петгодишен рекорд по загуби от онлайн измами - над 10 млрд. долара, което е с 3 млрд. долара повече от предходната година.

Според ФБР онлайн измамите се извършват от предимно млади хора на възраст между 30 и 40 години. Основните жертви на този вид престъпления обаче са възрастни граждани. По-конкретно, лицата над 60-годишна възраст по-често попадат на измамници, представящи се за представители на правителствени агенции или на служби за подкрепа на бизнеса, като им предоставят всякаква лична информация, включително данни за кредитни карти. Според доклада загубите от този вид измами за по-възрастните хора са за над 724 млн. долара - повече от две трети от всички загуби, причинени от този вид престъпления.

Използването на зловредни вируси за откуп, които блокират компютрите, докато жертвата не плати, е донесло на престъпниците най-малко 34 млн. долара. В сравнение с други интернет престъпления сумата изглежда доста скромна, но според експертите на ФБР това може да се дължи на факта, че много от жертвите на този вид престъпления не бързат да се свържат с правоприлагащите органи, а предпочитат да се разплатят с престъпниците тихомълком.

Експертите отбелязват, че макар случаите на хакери, използващи софтуер за откуп, да са предимно на първите страници на вестниците, престъпниците крадат много повече пари, използвайки друг метод - BEC атаки. BEC (Business Email Compromise - компрометиране на служебна електронна поща) включва използването на служебната електронна поща на жертвата за извършване на дейности, които са в ущърб на интересите на жертвата или нейната компания.

Може да става въпрос просто за изпращане на пари на престъпници, представящи се за клиенти или роднини на жертвата, или може да включва и предаване на корпоративна информация. При една от най-известните BEC атаки през миналата година град Лексингтън загуби 4 млн. долара. Тези средства, предназначени за градска организация, бяха пренасочени към частна банкова сметка. Както е отбелязано в доклада, загубите от BEC атаки през 2022 г. възлизат на 2,4 млрд. долара.