ФБР публикува документи за готвени покушения срещу Елизабет II

Новини
08:25 - 26 Май 2023
1987
ФБР публикува документи за готвени покушения срещу Елизабет II

Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха от убийство по време на посещение през 1983 г. в Съединените щати, показват наскоро публикувани документи на ФБР, за които съобщава Би Би Си в петък. 

След смъртта на монарха миналия септември Федералното бюро за разследване публикува файлове, свързани с пътуванията на покойната кралица до САЩ.

От тях става ясно, че в службата е получен сигнал от полицай в Сан Франциско, който имал информация за мъж, готвел нападение срещу Елизабет II, като отмъщение за дъщеря си, която "е била убита в Северна Ирландия от гумен куршум".

Заплахата идва на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралицата и нейния съпруг принц Филип в Калифорния.

"Той щеше да се опита да нарани кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста "Голдън Гейт" върху кралската яхта "Британия", когато тя минава под него, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети Националния парк Йосемити", се казва в документа.

В отговор на заплахата тайните служби планирали да "затворят пътеките на моста "Голдън Гейт", когато яхтата се приближи". Не е ясно какви мерки са били взети в Йосемити, но посещението все пак се е състояло. ФБР не публикува подробности за арестите.

Управлението на Елизабет II – Златен век или гаснеща жарава от една отминала епоха
102 страници документи бяха качени във Vault, информационния уебсайт на ФБР, в понеделник след искане на Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии.

Част от държавните посещения на покойната кралица в САЩ, включително пътуването през 1983 г. на Западния бряг, са организирани по време на размириците е в Северна Ирландия.

През 1976 г. покойната кралица беше в Ню Йорк за честването на 200-годишнината на Америка.

Документите разкриват как е издадена призовка на пилот за летене на малък самолет над Батъри парк със знак, който гласи "Англия, махни се от Ирландия".