Федералните агенти се изтеглиха от Сиатъл

Американски тактически сили пристигнаха в града през миналата седмица

Свят
11:11 - 29 Юли 2020
1089
Федералните агенти се изтеглиха от Сиатъл

Разположените в американския град Сиатъл агенти за защита на федералното имущество напуснаха града, след като местните власти се оплакаха, че присъствието му ескалира създалото се напрежение, обяви кметът на града Джени Дъркан, цитирана от "Ройтерс".

Американски тактически сили пристигнаха в най-големия град в щата Вашингтон през миналата седмица за охрана на федералните учреждения след атаки по федерален съд в Портланд, Орегон.

Дъркан отхвърли дислоцирането, заявявайки, че не са получили съгласието на местните власти. По думите й разполагането им само е усложнило положението. Тя написа в "Туитър", че Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ й съобщил, че агентите от тактическо звено за патрул по границата са напуснали Сиатъл.

Джени Дъркан е сред кметовете от Демократическата партия, които призовават за прекратяване на насилието на протестите срещу расизма и полицейския произвол, след като президентът Доналд Тръмп използва снимки с разрушения в предизборната си кампания.

Във вторник главният прокурор Уилям Бар заяви, че федералните агенти в Портланд са разположени за спиране на "размирниците", които рушат съдебната палата и отхвърли предположенията на демократите, че това е част от кампанията на Тръмп за налагане на "закон и ред" преди изборите на 3 ноември.

През последните седмици най-големите протести срещу расизма в САЩ са в Сиатъл.