Фекални води замърсяват Варненския залив (ВИДЕО)

Новини
21:45 - 18 Май 2020
4142
Фекални води замърсяват Варненския залив (ВИДЕО)

Варненският залив е залят от фекални води. Причините за бедствието са две – аварирала отпадна канализация за около 30 000 души, плюс пасивност на институциите, които от месеци са наблюдавали безучастно.

Община Варна - собственик на съоръжението, съобщи, че стартира ремонт, а директорът на Института по океанология - проф. Снежана Мончева, заяви, че щетите в екологичен план са сравними с поражения от преди десетилетия.

“Тази авария ще върне екосистемата в 80-те години, когато еутрофикацията (цъфтеж на водата) беше един от най-важните проблеми на морето ни“, заяви тя.

През социализма бедата се дължала на химическото производство в Девня.

Бедствието тръгва от прекъсване на отпадната тръба, която свързва квартал “Аспарухово” и околните зони с пречиствателната станция на другия бряг в село Тополи. ВиК – Варна отговаря за съоръжението. Според информация от градската управа тръбата е изградена от фирма SFELINOS S.A. през 2011 г. по договор с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Иде реч за проект за 5 млн. евро по програма ИСПА, включващ и трансформация на помпената станция в “Аспарухово”. Би трябвало тръбата да е заровена по дъното на водния басейн. А самото увреждане най-вероятно е причинено от корабна котва.

Има сигнали, че малко след полагането аварирал кораб я е повдигнал леко. Но истинската щета очевидно е причинена наскоро, може би пак от кораб. Кога точно – не е ясно. Поне от 9 месеца обаче се е знаело за аварията. Известно на поне две институции (варненското кметство и МОСВ) е било също така, че гаранционният срок изтича.

Скандалът е същински Параграф 22.

Успоредно с всичко това ВиК – Варна установява при водолазните огледи, че хич не става дума за обикновена беля – нещото, което се търси, липсва в голям участък.

“На 50-60 м изобщо няма тръба”, заявява шефът на ВиК – Варна Валентин Вълканов.

Водното дружество опитва и контакт със строителя.

“Но се оказа, че собственикът на фирмата е починал”, допълва Вълканов.

Междувременно общината прави проект за ремонт за 1.3 млн. лв. пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МОСВ пък глобява ВиК с над 40 000 лв. заради замърсяването (санкцията е от началото на 2020 г.).

След всичко това ремонтът стартира едва сега, когато около темата се разшумя.