Фен на Стяуа пред Lupa.bg: Вие си давате парите за избори, ние влагаме милионите в стадиони

Спорт
18:20 - 09 Юли 2021
11149
Фен на Стяуа пред Lupa.bg: Вие си давате парите за избори, ние влагаме милионите в стадиони

"Вие си давате парите за избори, ние ги влагаме милионите за стадиони и подобряване инфраструктурата на градовете ни".

С тези думи фенът на Стяуа Йонут Петраке обясни пред Lupa.bg появата на супермодерния стадион "Генча", който е поредното уникално съоръжение в Румъния.

До този момент модерни стадиони в северната ни съседка имат: националният отбор, Университатя Крайова, УТА Арад, Петролул Плоещ и влезлият тази година от трета във втора лига ЧСА Стяуа. Супермодерен и скъп стадион издига в момента и Рапид Букурещ, който се очаква да бъде готов до края на полусезона.

За разлика от България, в северната ни съседка припознаха проектът на армията ЧСА Стяуа, който започна от аматьорския футбол. На другия клуб ФЧСБ, собственост на Джиджи Бекали, също идваха по 50 000 зрители, но най-мощната фенска фракция PELUZA SUD остана твърдо зад ЧСА Стяуа. Именно те са побратимени с феновете на ЦСКА София.

В сряда ЧСА Стяуа откри новия си стадион в приятелски мач с ОФК Белград и го напълни, доколкото беше позволено. Съоръжението на "Генча" побира 31 254 зрители, но заради мерките за коронавирус държавата допусна да се продадат само 15 000 билета.

Ултрасите създадоха уникална атмосфера на трибуните и доказаха,  че великата Стяуа е жива.

Играчите (предимно млади румънци) им се отплатиха и смачкаха сръбския елитен клуб с 6:0.

Още в първият мач при откриването на стадиона се чу и песен и скандиране за българския ЦСКА от цялата ултрас трибуна.

Стадионът с модерното осветление, прилича повече на космически кораб, отколкото на футболно съоръжение. Изграждането му започва преди 2 години и се финансира от министъра на отбраната.

За този стадион-красавец са изразходвани 81 милиона евро.

Той е с лиценз на УЕФА от 4 звезди.

Мачът се игра на символичната дата, в която се навършват 35 години от спечелването на шампионската лига (тогава под името КЕШ).

На контролата присъстваха всички легенди, вдигнали най-голямото отличие, побеждавайки Барселона. Фланелката с номер 7, носена от Мариус Лакатуш беше извадена от употреба и сложена в музей, от този момент никой играч на ЧСА Стяуа няма да носи този номер. Самият Лакатуш беше посрещнат с мощни скандирания.

Заради невероятната атмосфера, която създадоха феновете на Стяуа, всички в Румъния са убедени, че през новия сезон всичките мачове на стадиона красавец от втора лига ще се играят пред пълни трибуни.

Очаква се на стадион "Стяуа" да играе мачове и националният тим на Румъния.