ФЕНОМЕН: Пещера гълта водата на Дупница

Актуални новини
14:17 - 28 Юни 2022
3493
ФЕНОМЕН: Пещера гълта водата на Дупница

„Огромна пещера зейна под водохващането за цяла Дупница над село Бистрица, заплашва да погълне цялата вода и да остави града на сухо за дълго време.“ Това обяви на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Той подчерта, че няма предвидени средства за ремонт. „Вие си спите през нощта, а аз сънувам пещерата и водохващането. В бюджета на общината и стотинка за този ремонт. По груби сметки ще излезе поне 30 000 лв.“, каза Костадинов и отново подчерта критичното положение, в което се намира ВиК Дупница.

Както е известно, общината не може да получи благословия, за да напусне водната асоциация. Целта на излизането е ВиК Дупница да входира свой бизнес план пред КЕВР, което ще позволи да се повиши цената на водата, която не е променяна от 10 години.

„ВиК Дупница инкасира по около 170 000 лв. приходи на месец. НАП обаче са сложили запор над сметките и на всеки 1 лв. вземат 40%. Така НАП удържат 68 000 лв. от приходите, за ВиК остават около 100 000 лв., а заплатите са 105 000 лв.

Положението е критично, призовавам хората да са солидарни, да си плащат сметките за вода. Проблемът е много сериозен. Мога да дам като пример село Дяково, което се захранва чрез водопровода за Бобов дол, за селото водата се събира в резервоар. От този резервоар изтича вода за 7000 лв., а се събират 700 лв.“

По повод призива, отправен на заседание на Общинския съвет да се проверят автомивките в града и колко вода плащат, Костадинов уточни: „Вървят проверки. Дружеството е сключило около 20 споразумения с длъжници за плащане на актове, поне 10 от тях са за около 2000 лв.“

Костадинов за пореден път подчерта, че искането за напускането на ВиК Дупница от областната водна асоциация е само, за да се предприемат стъпки към финансовото закрепване на дружеството. Уточни, че влизането на Дупница е било с цел получаване на европейско финансиране за ВиК ремонти, а в момента това е невъзможно заради липсата на пълна консолидация.