Ферари заплашиха: Напускаме на Формула 1

Малките екипи настояват за още по-голямо свиване

Спорт
17:58 - 24 Април 2020
1926
Ферари заплашиха: Напускаме на Формула 1

Ферари заплаши да напусне Формула 1 ако в спорта бъде наложено още по-голямо ограничение на бюджетите. Въпросът за намаление на годишните харчове се обсъжда вече няколко седмици от Гран при отборите, ФИА и Либърти Медия.

Във Формула 1 имаше договорка те да бъдат лимитирани на $175 млн. от догодина. Предизвиканата от пандемията от коронавируса криза обаче доведе до принудително спиране на всички спортни събития и рязко свиване на приходите. Това веднага провокира нова дискусия, вследствие на която бюджетите бяха намалени до 150 милиона долара.

Малките екипи настояват за още по-голямо свиване. Ред Бул и Ферари обаче се противопоставят агресивно на това предложение. Обсъжда се вариант за 140 или 145 милиона догодина с постепенно намаляване през следващите сезони.

Шефът на Ферари Матия Биното заяви пред британския вестник Гардиан, че допълнително ограничаване на годишните разходи би приближило Формула 1 до малките шампионати с едноместни състезателни коли. Това според него би направило спорта по-малко привлекателен за световните автомобилни производители.

„$145 млн. е сериозно намаление в сравнение с договореното през миналия юни. То не може да бъде постигнато без допълнителни жертви, особено по отношение на персонала”, заяви Биното.

„Не бихме искали да бъдем поставяни в позиция да търсим други опции, където да прилагаме състезателното си ДНК, ако бюджетите бъдат свалени дори още по-ниско. Отборите в F1 имат различни характеристики. В различни страни сме, при различни законодателства и различни методи на работа. Затова не е толкова просто да се правят подобни линейни ограничения на разходите.”

Шефът на Скудерията продължи, че макар целият свят в момента да е в особено голямо затруднение, не бива да се избързва.

„Не трябва да се рискува и с оглед на извънредните обстоятелства да се взимат прибързани решения без ясна преценка какви ще са последствията. F1 трябва да е върхът в автомобилния спорт по отношение на технологиите и представянето. Трябва да е привлекателна за автомобилните производители и спонсорите, които искат да са свързани с най-престижната категория. Ограничението на бюджетите на практика би свалило значително нивото. Би ни приближило до по-малките формули.”

Биното подчерта също така, че компании като Ферари имат роля в обществото и не съществуват единствено с цел печалба. Той заяви, че иска да избегне съкращаване на хора и подкрепи идеята на колегата си от Ред Бул Кристиан Хорнер за клиентски автомобили.