Фермер №1 в България емигрира, ДАНС и БАБХ го съсипаха

Трагичната история на пчелното стопанство на Димитър Станчев става за филм, Максим Генчев да се заеме

Крими
18:00 - 19 Януари 2023
73420
Фермер №1 в България емигрира, ДАНС и БАБХ го съсипаха

Стопанството на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже войвода затвори врати. Амбициозният мъж беше обявен за "Най-добър млад фермер" в Българиоя през 2021 г., но съсипан от държавните институции, е решил да зареже бизнеса и да емигрира.

Младото семейство написа следното на страницата си във фейсбук:.

С цялата наша надежда, която вложихме в развиването на нашата мечта Пчеларска ферма Странджа, като място, което да бъде дом на висококачествени, достъпни фермерски продукти; място, което обединява, което дава препитание в един западащ регион; място сътворено с любов, с денонощен дългогодишен труд, с много средства, днес затваря врати. 

Затваряме, защото да развиваш идея и кауза в България е престъпление. Защото, оцелявайки, борейки се ежедневно с всички трудности на новото време, имайки смелостта да работиш въпреки всичко, си заплаха, за болни амбиции на някой, който се крие зад държавния апарат, използвайки ресурса му, институциите, служителите, и всичко останало, които са в ролята на дългата ръка на „закона“. 

Ние оставаме с надежда, за по-добри времена, за по-добри хора, за по-добра България… за по-добър живот! Не всичко, трябва да бъде на всяка цена!”, гласи поста на Ралица и Димитър.

Защо се стигна дотук

В петък, 21 октомври 2022 г., вечерта около 20 автомобила се струпват в центъра на селото и известяват младото семейство, че предстои проверка. Тя започва още в събота, 22 октомври, сутринта, продължава до понеделник, 24 октомври 2022 г., като служители от Държавен фонд "Земеделие", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и дори ДАНС обследват имота и стопанството на фермерите, които освен за всички животни и земи, се грижи също и за четирите си деца.

Димитър Станчев сподели, че все още се очакват докладите на проверяващите, но на терен не са открити нарушения. През декември 2022 г. не беше ясно и от кого е подаден сигнала, но младите фермери бяха категорични, че ще си търсят правата по съдебен път.

Фермата им е с над 2000 кошера, разположени в 240 км в диаметър. Той отглежда обаче и плодове, зеленчуци, обработва малко земя, грижи се и за животни. 

Димитър и Ралица са известни в целия район. Те произвеждат био продукти, сеят памук с цел да се отглеждат култури, които не изискват пръскане с препарати, които да тровят пчелите. Сега са се заели с разработването и на ферма за магарета, от които да се добива мляко, с цел – производство на пробиотик, съчетан с манов мед. През 2021 г. Димитър дори спечели награда от Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.

Преди седмица, 11 януари, Димитър Станчев загатна, че може би идва краят на тяхната фермерска история отново с пост в социалните мрежи по повод световния ден на думата “благодаря”.