Фермерски протест предизвика транспортен хаос в Германия

ЕС
11:27 - 08 Януари 2024
1600
Фермерски протест предизвика транспортен хаос в Германия

Германските фермери започнаха едноседмични национални протести рано тази сутрин, съобщава "Ройтерс".

Недоволството им е породено от плановете за постепенно премахване на земеделските субсидии на фона на опитите на коалиционното правителство да оправи финансите си.

Колони от трактори и камиони - някои с протестни транспаранти, поеха по германските пътища при минусови температури преди зазоряване. По информация на полицията пътищата и подстъпите към магистралите са били блокирани на редица места, което е причинило задръствания по време на сутрешния час пик.

Фермерите се заканиха да блокират основните транспортни и логистични пътища до следващия понеделник. Те предупреждават, че премахването на данъчните облекчения ще изгони фермите от бизнеса.

Председателят на германската фермерска асоциация DBV помоли обществеността за съчувствие.

"Не искаме да загубим подкрепата и солидарността, които получихме от голяма част от населението", заяви той, но допълни, че фермерите "няма да приемат планираните увеличения на данъците за селскостопанския сектор".

Отрицателната реакция от страна на фермерите миналата седмица накара коалицията на канцлера Олаф Шолц, която бърза да финализира проектобюджета за 2024 г., отложен заради съдебно решение, да направи неочаквани промени, включително да измени плановете за намаляване на субсидиите за селското стопанство.

Вместо внезапно прекратяване на данъчните облекчения за земеделските стопани върху дизела, субсидията ще бъде намалена с 40% тази година, с 30% през 2025 г. и ще отпадне от 2026 г. нататък.

Правителството се отказа и от плановете си за премахване на преференциалното третиране на данъка върху превозните средства за горското и селското стопанство.

Според асоциацията DBV обаче промените не са достатъчни, поради което не отмени намерението си за протести тази седмица.