Фермерски протести приближават Делхи

Свят
11:19 - 06 Март 2024
940
Фермерски протести приближават Делхи

Хиляди индийски фермери започнаха отново поход към столицата Делхи, за да изискат гаранции за минимални цени на реколтата си. За да се предотврати шествието, бяха поставени барикади по границите на Делхи, охранявани от полицейски екипи. Това съобщиха от БиБиСи.

Съгласно призива на два земеделски съюза, днес фермери от цялата страна ще опитат да се съберат в Делхи. Земеделците призоваха за rail roko - спиране на влаковете - за четири часа на 10 март.

Когато протестите на фермерите започнаха за първи път в началото на февруари, правителството проведе дискусия със синдикатите, за да спре шествията към Делхи от съседните щати Пенджаб, Хариана и Утар Прадеш. Преговорите с правителството се провалиха поне три пъти, след като властите не можаха да изпълнят всичките им искания.

Протестите на фермерите се възобновиха, въпреки че едва няколко месеца делят Индия от провеждането на общи избори. Земеделците формират важен избирателен блок в страната. Анализатори твърдят, че федералното правителство на премиера Наренда Моди не би искало да ги разгневи така близо до изборите.

Хора от шествието заявиха, че правителството трябва да удвои броя на работните дни по схемата за гарантиране на заетостта на селските райони от 100 на 200 дни. Допълнително, те искат Индия да се оттегли от Световната търговска организация (СТО) и да отмени всички споразумения за свободна търговия. Освен гарантираните цени, фермерите също настояват за пенсионно осигуряване и опростяване на схемата за изплащане на кредити, включително със създаване на гаранционен фонд.

Исканията са продължение на фермерските протести през 2020 и 2021 г., които тогава превзеха столицата. По това време фермерите настояваха правителството да отмени три предложени земеделски закона, които щяха да разхлабят правилата за продажба, за стабилност на цените и за съхранение на земеделската продукция.

Земеделските съюзи заявиха, че предложените правила биха ги поставили в неизгодна позиция, ако бъдат отворени пазарите и навлязат големите компании. След месеци на протести, федералното правителство се отказа от въвеждането на новите правила през ноември 2021 г.

Въпреки че това може да се сметне за голяма победа за бранша, фермерите прекратиха стачката едва след като правителството направи още обещания, включително и да формира комитет, който да разгледат възможността за гарантиране на минималните цени за всички посеви.

Сега фермерите обявиха, че правителството се е отказало от допълнителните обещания, дадени през 2021 г.

Протестите през февруари стигнаха и до насилие, когато полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите. В протестите загина 22-годишен фермер загина на границата с Пенджаб.

Земеделските синдикати прекратиха протестите до края на февруари в знак на уважение. На погребението в неделя протестиращите обаче обявиха решението си да подновят шествието към Делхи.