Фестивалът на Бедечка "На Зелено" стартира този петък в Стара Загора

Общество
19:10 - 18 Юни 2024
4540
Фестивалът на Бедечка "На Зелено" стартира този петък в Стара Загора

С началото на лятото стартира и алтернативния Бедечка фест "На Зелено" в Стара Загора. Фестивалът ще се проведе от 21 до 23 юни, декориран и осветен от Реките на града, които идват специално и ще предложат и диджейска програма във вечерите на първите два дни.

Строежите са до самата Главна сцена, но огромната част на парка остава зелена площ, благодарение на ангажимента на общината. Изпълнителите и групите са над 16, като в трите фестивални вечери ще се включат Уикеда, Cool Den, NDOE, X-R@Y, Оркестър Невидено, Djankobrat, Кота 0, Дует Ша-Ша, Required и Нормално. Включва се и танцовото училище Dem Divas, както и огненото шоу Circo MiSirCo ON FIRE, а в неделя ще има и доста фолклор. Междувременно старозагорският драматичен театър ще направи специална игра с публиката, а наблизо ще бъдат осигурени вино, бира, коктейли, храна и още много.

Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си в южната част на парк Бедечка, станала известна с гражданските си борби против застрояване. Ще се включат и старозагорските пожарникари, които в събота ще разположат една от пожарните коли за децата. Същият ден организацията "Зелени Балкани" ще пуснат на свобода птици по случай събитието. Предвиждат се също куклен театър, сапунени балони, жонглиране, огнено шоу и много други.

Фестът "На зелено" се организира за втора година от Творческия колектив "На улицата". Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на община Стара Загора. Целта е суровият пейзаж на парк Бедечка да се съживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото. И тази година ще дойде базар с природни продукти.

Допълнително, в събота и неделя ще е отворен специално местният Музей на бирата, а в неделя ще има познавателна разходка в друг голям старозагорски парк - "Бранителите на Стара Загора". От събота вечер до неделя вечер са организирани няколко колоездачни и бегови трасета с такса за участие, включително 21-километрово трасе до емблематичните старозагорски исторически могили. Те се намират насред лавандулово поле, специално цъфнало за случая. В неделя вечер идва хакатон за опазване на речните води с подкрепата на Обществения дарителски фонд, както и екологично аматьорско кино заедно с посланията на кампанията срещу замърсяване с цигарени фасове "Промени картинката".

Специална част от фестивала ще са дървопластиките по програмата "Изкуство На Зелено", които ще останат в парка и след събитието. Изложбата на открито е в събота вечер, а изработката ще тече няколко дни пред очите на старозагорци. Мостовете на реката пък вече придобиха съвсем нов вид - с артистична декорация в синхрон с миналогодишните графити. В събота ще има и мащабно почистване на река Бедечка, след като през последните месеци вече имаше няколко акции.

Организаторите уверяват, че фестивалът се отнася с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка. Те също призовават посетителите да минимизират своята намеса и да се въздържат от внасяне на каквото и да било, което може да замърси парка.