ФИФА зачеркна българските съдии за световното през 2026 г.

Футбол
10:08 - 07 Февруари 2024
1430
ФИФА зачеркна българските съдии за световното през 2026 г.

Българското футболно съдийство ще отбележи тъжен рекорд по време на световното през 2026 г.

Това става ясно от семинара, който бе проведен от ФИФА в Севиля (Испания) за кандидатите от Европа.

40 години след като Богдан Дочев пусна Диего Марадона да вкара на 1/4-финала на световното в Мексико срещу Англия по непозволен начин, което му действие после бе наречено “Божията ръка”, не сме имали рефер на първенство на планетата.

Което е и донякъде нормално, след като след това първенство имаме само две участие през 1994 и 1998 година. А до категория “елит” на УЕФА стигна само Атанас Узунов, който обаче влезе по-късно там.

В семинара на ФИФА бяха включени Иван Кружляк (Словакия), Еспен Еркас (Норвегия), Дани Макелие (Нидерландия), Глен Ниберг (Швеция), Ищван Ковач (Румъния), Ирфан Пелито (Босна и Херцеговина), Хосе Мария Санчес Мартинес (Испания), Сърджан Йованович (Сърбия), Франсоа Льотесие (Франция), Клеман Тюрпен (Франция), Феликс Цвайер (Германия), Тес Олофсон (Швеция), Давиде Маса (Италия), Сердар Гьозюбуюк (Нидерландия), Маурицио Мариани (Италия), Халил Умут Юмер (Турция), Стефани Фрапарт (Франция) и Хесус Хил Мансано (Испания).

Две са дамите в списъка - Стефани Фрапарт и Тес Олофсон. Най-интересното е, че в него липсват съдиите от Англия, както и от цяла Великобритания, които минават за едни от най-добрите на континента. Антъни Тейлър ще е прекалено възрастен на световното, докато не е ясно защо е пренебрегнат Майкъл Оливър.

България и Гърция пък са отсъстващите от Балканския полуостров. В списъка е и Ищван Ковач, който "Левски" се опита безславно да орезили след срамната загуба от “Хамрун Спартанс”.

Малка компенсация е участието на Георги Кабаков в семинара за топрефери на УЕФА, който пък се проведе в Кипър. В него бяха всички от “елит” и първа категория, като пловдивчанинът от години е във втората. Което означва, че едва ли ще бъде пратен сред най-добрите.

Там влязоха Марко Гуйда (Италия) и Еспен Ескас (Норвегия) на полусезона.

От топреферите са отсъствали руснакът Сергей Карасев и беларусинът Алексей Кулбаков по ясни причини, както и швейцарецът Сандро Шарер, който е с контузия и явно ще пропусне втората част на сезона.