Филип Димитров се поклони пред Алекс Алексиев (СНИМКИ)

Общество
16:59 - 02 Август 2019
10184
Филип Димитров се поклони пред Алекс Алексиев (СНИМКИ)

Приятели и съмишленици изпратиха Алекс Алексиев във последния му път на поклонението в столичния храм "Свети Седмочисленици" днес. Известният политически анализатор издъхна на 76 години на 28 юли в софийска клиника след тежко сърдечно заболяване. Той половин век живя в САЩ, но избра в родината България да бъдат положени тленните му останки.

Политологът и експерт по сигурността беше един от малкото останали действащи лица в съпротивата срещу комунистическия режим в средата на миналия век. Пред ковчега се поклониха бившият премиер Филип Димитров, чийто съветник бе Алексиев. Съпругата на екс министър-председателя Елена също дойде на поклонението.


За да му отдадат последна почит, от Америка пристигнаха втората му съпруга, четирите му дъщери и двамата му синове.


В църквата последна почит отдадоха режисьорът Димитър Бочев, бившият посланик в Москва Илиян Василев, който първи съобщи за кончината на Алексиев, социологът Георги Фотев, естрадната легенда Богдана Карадочева, литературоведът и бивш депутат от СДС проф. Михаил Неделчев, бившият депутат Лъчезар Тошев, председателят на КЕВР Иван Иванов, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, Едит Гетова, бивш зам.-министър на икономиката, и съпругът й баскетболистът Владо Боянов, Васил Гарнизов - зам.-министър на регионалното развитие от правителството на Иван Костов, Илия Лингорски, зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ и др.

Да се простят с Алексиев дойдоха и бившият военен министър Бойко Ноев, ексразузнавачът и шеф на пресслужбата на правителството на Жан Виденов - Красимир Райдовски, режисьорът Евгений Михайлов.

От сегашните управляващи цветя положи зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Филип Димитров и съпругата му Елена


"Той беше истински син на баща си Райко Алексиев, който беше измъчван до смърт след 9 септември 1944 г. от комунистическия режим в България. След години на репресии, Алекс Алексиев избяга от България през 1968 г. и се засели в САЩ, където имаше забележителен живот, като започна от завършването си в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и работи за института Хъдсън и корпорацията Rand.

Богдана Карадочева също се прости с Алекс Алексиев

Той беше член на известния екип "Б", който спечели дебата за политиката на САЩ за противодействие на Съветска Русия, което доведе до изместване на дневния ред на президента Джими Картър към Съветския съюз и по-късно по-строгата линия на президента Роналд Рейгън, в крайна сметка, довела до разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор", посочват от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Красимир Райдовски


Алекс Алексиев се завръща в България след падането на Берлинската стена и става старши съветник на първия премиер от СДС Филип Димитров. Последните 8 години от живота му минават, пътувайки между дома му в Калифорния и България. Той посвети сърцето си и енергията на Центъра за балкански и черноморски изследвания и проекта "България Аналитика" (Bulgaria Analytica), посочват колегите му.

Лъчезар Тошев

През 2014 г. Алекс Алексиев се кандидатира за независим депутат, но не успява да влезе в парламента.


Снимки: Булфото и в. "24 часа"