Филип Гунев: Акциите срещу купения вот са имитация, няма задържани политици

Разбира се чак след изборите колко и къде са търгуваните гласове, заяви бившият зам.-министър на вътрешните работи

Общество
08:27 - 15 Октомври 2024
6681
Филип Гунев: Акциите срещу купения вот са имитация, няма задържани политици

Това, което видяхме през последните два дни, по-скоро ми изглежда като имитация. Защото на акцията се слага име, че е операция срещу купен вот, а всички установени престъпления се оказва, че нямат нищо общо с това. От министъра на вътрешните работи миналата седмица при президента чухме, че МВР ведомството работи много по-активно. Този маркер, който той не пожела да повести публично, са отпуснатите СРС-тата, за които само каза, че броят им е по-голям от преди”. Това заяви в „Здравей, България” бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев, коментирайки въпроса ефективни ли са акциите срещу купения вот.

По думите му „винаги се разбира чак след изборите колко и къде са купуваните гласове”. „Освен, ако не бъдат арестувани някакви хора с парите и списъците…както се е случвало веднъж – два пъти… единственият начин, по който разбираме за това къде са купувани гласове, е по тези 1000 рискови секции, които се следят. През последните години няколко НПО-та започнаха да анализират данни от тези секции, за да видят кой купува в тях гласове и колко е активността. Тези резултати би трябвало да насочват полицията. А тя много добре знае кои са рисковите секции и кои са дилърите”, категоричен е той.

Гунев подчерта, че това, което стандартно се прави е „да чакаме сигнали”. „Ако ние чакаме да получим сигнали за наркоразпространението – нима някой на средно ниво ще дойде да ни каже кой е големият играч, вкарващ кокаин в България на високо ниво. За този тип организирана престъпност МВР трябва да е проактивно, а не да чака сигнали”, заяви той.

И обясни, че покупко-продажбата на гласове започва няколко седмици преди вота. „Това, което може да се направи, за да се предотврати, е да се налагат ефективни наказания на тези, които извършват купуването на гласове. Като имаме избори на няколко месеца, мисля, че ако има няколко ефективно задържани на средно-високи нива и най-вече политици, защото купувачите в крайна сметка са политици”, обясни той. И допълни: "Дилърите на гласове гледат да продадат на този, който даде най-много пари".