Филип Станев: Може би ние написахме песента за Лена. А може би не?

Сценаристът на Слави бил убеден, че мястото му е в НС, ИТН лъгала най-малко в кабинета "Петков"

Политика
19:46 - 19 Март 2023
5790
Филип Станев: Може би ние написахме песента за Лена. А може би не?

Влизането в парламента така, както е разписан изборният закон, е нещо, което не просто се случва като фактически избор на гражданите, то е отговорност. Аз съм убеден, че трябва отново да бъда в парламента. Има работа за довършване, ще бъда редовен депутат. Това каза Филип Станев от „Има такъв народ”, който е водач на две листи на предстоящите парламентарни избори.

„Всички, които бяхме част от политическия процес, начертахме толкова много червени линии, че те на моменти се превърнаха в ровове, в зидове, в тотална неприемливост. Забрави се най-важното нещо - конкретните решения, които мъчат нашите сънародници. Те са свързани с финансите, здравеопазването, образованието. Все едно останаха на заден план и бяха заменени от червените линии”, смята Станев.

Според него трябва да се спре с разделението, червените линии, симпатиите и антипатиите.

„На България в спешен порядък ѝ трябва работещ парламент, който да излъчи редовно правителство. Този безкраен цикъл от служебни кабинети видимо не работи добре за българските граждани. Държавата не функционира както трябва”, подчерта още той.

На въпрос дали от „Има такъв народ” се отказват да „изчегъртват” ГЕРБ, Станев отговори: „ГЕРБ представляват всичко онова, което може да бъде събрано в едно черно кръгче, което показваше лоши практики през годините. Вместо да бъде „изчегъртано”, самото то и останалите политически субекти, започнаха да чертаят червени линии около него и сякаш не се случи нищо”.

„В политиката трябва да си лъжец. Колкото по-добър лъжец си, явно толкова по-добър политик си”. Този цитат на Слави Трифонов беше замолен да коментира Станев.

„Цитатът не ми е познат, не зная кой го е казал. Но ако някой е дръзнал, без да използва ирония, това е казано сериозно, най-вероятно, да вади на преден план лъжата в обществено-политическия живот, този човек няма място там. Ако лъжата ще бъде аргумент за действия в политиката, то за мен е тотално неприемливо”, заяви той.

Той цитира и най-голямата лъжа, която е чул от опита си в политиката: „Нито един български патрон няма да отиде за Украйна”. И добави: „Отивали са огромни количества патрони. С любезното съдействие на тогавашния министър-председател и ресорния министър - г-жа Нинова”, е мнението му.

А за лъжа, която от ИТН са казали, посочи:

„Ако ние бяхме казвали лъжи, може би, още щеше да работи кабинетът на четворната коалиция. Понеже не искахме да казваме лъжи, всъщност, си отиде това правителство”.

Във връзка с песента за Лена Бориславова от ПП, каза: „Това е силнонадценен, като обществена реакция, неособено висококачествен творчески продукт. Той е кавър версия. Тази песен беше направена като шега и с Мая Манолова през 2013 г.

Тогава, интересно, обществото не реагира, Комисията за защита от дискриминацията не реагира и много будни общественици, които сега се гневят на песента за Лена, не се разгневиха на песента на Мая”.

Попитан дали е възможно екипът около Слави Трифонов да е измислил песента за Бориславова, Станев отговори: „Ако го изписваме с думи, а не го изговаряме с реч, възможно ли е - има въпросителна. Ще си позволя на този въпрос да оставя многоточие. Или да повторя думата „възможно е”. Ние не бягаме от никаква отговорност”, каза той.