ФИНАЛ: Асен Василев представи Бюджет 2022

Политика
11:24 - 21 Януари 2022 (обновена)
4169
ФИНАЛ: Асен Василев представи Бюджет 2022

Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат устойностени в рамките на този бюджет. В него са заложени политики, които са ключови за министерствата. Това е бюджет, който се стреми да постигне трайна промяна.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев, представяйки приоритетите на Бюджет 2022 година.

Има три основни акцента:

Значително нарастване на капиталовите инвестиции;

Значително нарастване на инвестициите в хора;

Социална справедливост;

В този бюджет е заложен ръст на БВП с 4,8%, намаление на безработицата. Няма как да има растеж без да инвестираме без хората в страната, коментира още Василев.

Бюджет 2022 ще бъде със заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. или 4.1% от БВП заедно с мерките срещу пандемията от Covid-19, става ясно от представения в петък проект от финансовия министър Асен Василев. Новият държавен дълг, който може да бъде поет през годината, е 7.3 млрд. лв.

Добавена е обаче и допълнителна разпоредба, според която ще може да се тегли и допълнителен дълг извън въпросните 7.3 млрд. лв., стига той да бъде изплатен до края на текущата бюджетна година, при условие че не се увеличава държавният дълг към края на годината (35.5 млрд. лв.).

"Това е бюджет, с който държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира", каза министър Василев. Предвижда се въвеждането на безплатни детски градини от 1 април, което ще струва 85 млн. лв.

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 лв. на 3400 лв.

За първа година бюджетът на регионалното министерство ще е реален. То ще получи рекордните 2.56 млрд. лв. и с това става министерството с най-голям бюджет в държавата. На втора позиция е социалното министерство с близо 2.2 млрд. лв., а на трета - МВР с 2.06 млрд. лв.

Най-голям разход по традиция ще направи Националният осигурителен институт (НОИ) - 16.85 млрд. лв. На пръв поглед изглежда странно, че парите за пенсии като абсолютна сума намаляват - от 14.3 млрд. лв. на 14.2 млрд. лв., но това най-вероятно се дължи на счетоводния лупинг, който направи новата власт през декември, когато изхарчи част от миналогодишния излишък за добавките за пенсии през 2022 г.

На фона на резкия спад на капиталовите разходи (тоест на основните публични инвестиции) през 2021 г. до едва 3.7 млрд. лв., през 2022 г. е предвидено те сериозно да се увеличат до 8.2 млрд. лв., с което ще надминат нивото си от предкризисната 2019 г. (7.5 млрд. лв.).

Очакванията, записани в бюджета, са тази година държавата да събере с 4.1 млрд. лв. повече данъчно-осигурителни приходи в сравнение с 2021 г. Предвижда се отпадане на данъка върху лихвите по банковите влогове, а също и ограничаване на данък "уикенд", който не може да бъде премахнат заради еврозаконодателството.

Бюджетът е направен при прогноза за ръст на БВП от 4.8%, като брутният вътрешен продукт ще се повиши от 130 млрд. лв. през 2021 г. на 143 млрд. лв.