Финансист пред Lupa.bg: Идва бъдещето на инвестиционните фондове

Актуални новини
11:30 - 25 Юни 2021
6492
Финансист пред Lupa.bg: Идва бъдещето на инвестиционните фондове

На мода идват инвестиционните фондове. Те ще започнат да привличат кешова наличност и ще предлагат в началото до 5-7% доходна схема. Идва бъдещето на инвестиционните фондове.

Това прогнозира пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов. На какво обаче се дължи това според него? Той посочи, че в момента вложените пари в банковата система в България са 63 млрд. лв., а инвестираните пари, раздадени като кредите, са само 29 млрд.

„Никоя държава, освен България,  в момента не поддържа такава диспропорция по отношение на вложени пари и на инвестирани пари. 34 милиарда стоят непокътнати, не се ползват, не носят доход на държавата и изобщо са в тежест по отношение на цялата банкова система.

Такава държава в света няма. И най-лошо представилата се латиноамериканска държава - да не говорим за африканска - такава няма като България. Едно ни спасява – че сме в Европа и Eвросъюза”, коментира ситуацията той.

Парамов подчерта, че години наред част от инвестициите нямат онази възвращаемост, която банките очаквали. „ 9,5 млрд. лв. още  от 2014 г. бяха проблемни и те всяка година остават така проблемни. Най-важната причинно-следствен връзка е недопускането на България в еврозоната! И мотането от страна на олигархията, която не желаеше България да влезе в еврозоната, за да няма контрол върху движение на техните пари в посока офшорки и обратното.

Онзи ден например, 22 юни, е открит един много сериозен бизнесмен с огромни пари с офшорка в Панама”, сподели още финансистът.

При 63 млрд. лв. депозити, ако имаше и 55 млрд. кредити – и те се отчитаха всеки месец редовно и точно, тогава нямаше да има проблем с издръжката на самата банка, смята Кольо Парамов. „Следователно, щом като няма такива пари, които да влизат ежемесечно, ще се търси друг подход и вариант. Затова вече на мода ще дойдат инвестиционните фондове. Те ще започнат да привличат кешова наличност и ще дават в началото до 5-7% доходна схема. Идва бъдещето на инвестиционните фондове”, обясни той.