Финландия иска преразглеждане на Минските споразумения

Те бяха подписани през 2014 и 2015 г. от лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия

ЕС
11:23 - 04 Февруари 2022
1843
Финландия иска преразглеждане на Минските споразумения

Минските споразумения трябва да бъдат преразгледани, за да се намери решение на продължаващата криза между Украйна и Русия. Това заяви президентът на Финландия Саули Нийнистьо, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че руският президент Владимир Путин е споменал споразуменията от Минск в неотдавнашната си дискусия с финландския си колега.

Минските споразумения бяха подписани през 2014 и 2015 г. от лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия в отговор на анексирането на Крим от Русия.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

Впоследствие Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна, а Русия отново отрече, подчертавайки, че не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ.