Финландия конфискува стоки от руската граница

Страната обсъжда ограниченията за издаване на руски визи

Русия
13:56 - 03 Август 2022
2658
Финландия конфискува стоки от руската граница

Заловени са няколко пътници, които пренасят през границата с Русия дронове и други санкционирани стоки, които биха могли да увеличат "промишления и военния потенциал" на Москва, съобщи митническата служба на Финландия.

Задържането на стоките се случва в момент, когато Финландия обсъжда ограниченията за издаване на руски визи след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, което доведе до мащабни западни санкции.

Между 22 и 27 юли са извършени повече от 2500 проверки и са установени около 100 такива случая, допълват от митническата служба.

"Понастоящем около 20 случая, свързани с пътнически трафик, са в процес на предварителна проверка", се казва в изявлението, като се добавя, че при претърсванията са открити различни луксозни продукти, санкционирани от ЕС, както и стоки, които биха могли да имат военно приложение, "като например инструменти, използвани в морския трафик".

"Имаше също така дронове, както и такива предмети, които не можем да коментираме в момента", заяви директорът по правоприлагането Микко Гронберг.

Увеличаващият се брой руски туристи във Финландия предизвика недоволство, тъй като мнозина смятат, че туризмът трябва да бъде ограничен заради войната.

Миналата седмица консервативната опозиционна партия на Финландия предложи да се спрат новите туристически визи за руснаци.

Президентът Саули Ниинистьо трябва да обсъди въпроса с правителството на 4 август, а предложението изглежда има широка подкрепа в парламента.

"Лично аз смятам, че ограниченията трябва да се увеличат", заяви Аки Линден от управляващите социалдемократи, който е изпълняващ длъжността министър-председател, докато Сана Марин е в отпуск.

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия "ще реагира много негативно", ако има ограничаване на руските визи.

След като на 15 юли Русия отмени ограниченията за пътуване заради Ковид, броят на руските туристи, които се отправят към Финландия, непрекъснато се увеличава.

Въпреки че броят им все още е под нивата отпреди пандемията, през юли са преминали повече от 185 000 гранични пункта - в сравнение със 125 000 през юни.