Финландия обмисля да забрани на руснаците да купуват имоти

Русия
14:27 - 02 Септември 2024
673
Финландия обмисля да забрани на руснаците да купуват имоти

Правителството на Финландия предлага да забрани на повечето руски граждани да купуват имоти в скандинавската страна, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната Анти Хаканен заяви, че този ход цели защита на националната сигурност.

Отношенията между Финландия и съседна Русия се влошиха след нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г., което подтикна Хелзинки да се присъедини към НАТО след десетилетия на военна необвързаност.

Предложената забрана за закупуване на недвижими имоти няма да важи за лицата с двойно гражданство и за руснаците с постоянно пребиваване във Финландия или други страни от Европейския съюз и подлежи на експертни консултации преди последващото гласуване в парламента.

"Разпоредбите са насочени към предотвратяване на възможни враждебни влияния срещу Финландия", посочи Хаканен на пресконференция.

Той уточни, че Финландия вече наблюдава около 3500 имота в страната, свързани с руски собственици.

От известно време Хелзинки се опитва да ограничи придобиването на имоти от руски граждани в близост до стратегически места въз основа на съществуващите разпоредби, като блокира три сделки през октомври миналата година и други три през януари тази година.

Финландия дели 1340 км граница с Русия. Тя затвори всички пропускателни пунктове със своята съседка и обвини Кремъл, че превръща миграцията в оръжие, като насърчава азиатските и африканските мигранти да търсят убежище в скандинавската страна.