Фирмата с лампа за 6 000 лв. е спечелила проекти за 65 милиона за 11 години

Икономика
11:37 - 31 Януари 2022
8766
Фирмата с лампа за 6 000 лв. е спечелила проекти за 65 милиона за 11 години

Фирмата, чийто договор с особено високи параметри за обслужване и цени на услугите лъсна от независимия общинар Борис Бонев - "Лог Сиберия" ЕООД, е спечелила обществени поръчки за последните 11 години за над 65 милиона лева в цялата страна. Компанията, основана в столичния "Люлин" от бизнесмена Николай Хинтоларски, стана известна с баснословната сума от над 6 хиляди лева, дадена за купуването на една улична лампа в район "Оборище" по договор с общината и конкретно разписан от зам.-кмета Кристиан Кръстев. 

Оказва се обаче, че тя е в схемата с конкурсите за публични средства още от 2008 г., като влиза с шут на "Московска" 33 с проект за улично осветление на каре в центъра на града за близо 100 бона. От там нататък започват и големите й поръчки.

Само за 2008 г. тя става монополист по отношение на избора на общината за ремонта и поддръжката на уличното осветление в почти всички софийски квартали. Следва настъпването на Хинтоларски и към други градове - Раковски, Априлци, Малко Търново, както и към други сфери на дейност, включително доставка на медицински консумативи за болници и поддръжка на мрежите на агенции в това число и в дирекцията за гражданско въздухоплаване. 

В началото на 2012 г. "Лог Сиберия" става изпълнител и на изграждането на осветлението по новата тогава магистрала "Люлин". Проектът е за 2 милиона лева без ДДС за 19 километра лампи. Иначе казано, там един километър с вдигнати стълбове за осветление е струвал на хазната над 105 хиляди лева. 

По-късно фирмата става изпълнител и на проекти в летищата в София, Варна и Бургас, като междувременно прави консорциум с още една на име "Инос-1", с който също печели редица обществени поръчки. 

През 2015 г. фирмата в сдружение с още няколко печели и най-апетитния си проект - тъкмо за изграждане на уличното осветление на София, а сумата, платена от възложителя, е за 8 милиона лева без ДДС.