Фирми на оръжейния бос Гебрев стават обекти със стратегическо значение

Такива са оградата с турция, язовири, трафопостове и др. Съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, попадат под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС

Новини
16:50 - 27 Януари 2024
8224
Фирми на оръжейния бос Гебрев стават обекти със стратегическо значение

Правителството ще обяви две частни оръжейни фирми за стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Едната от тях е на Емилиян Гебрев, който беше тровен от елитно поделение на руското военно разузнаване ГРУ, а складове на негови дружества станаха обект на взривове и пожари, зад които има съмнение, че също стоят агенти на Москва.

Това става ясно от проект за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, публикуван за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации, които СЕГА публикува. Предложението е на икономическото министерство. В него е записано, че „Ахелой ОПМ“ ООД и „Караш Инвест“ ЕООД трябва да се включат в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. 

В списъка са язовири, военни заводи, АЕЦ "Козлодуй", тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция "Бояна" и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

Като основание за включването на въпросните две фирми в списъка се посочва техният предмет на дейност - производството, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Те биха имали "важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност", посочват авторите на промените.

Целта на включването е "сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите". "Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС", пише още в мотивите.

Една от двете фирми - "Караш инвест" ЕООД, бе придобита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев,  който е собственик и на фирмата "Емко" и оръжейния завод "Дунарит". Наскоро Financial Times обяви, че 50 на сто от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а значителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството произвежда взривни вещества. Отделно има и много складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Производствената база е край Смядово.

Другата фирма, която икономическото министерство иска да включи в списъка  - „Ахелой ОМП“ ООД,  пък е собственост на Борис Редански. Основната дейност на дружеството е свързана с търговия с оръжие и производство на обемно-детониращи боеприпаси, които се наричат още термобарични и са много по-мощни от конвенционалните. Фирмата има производствена база край Кюстендил.

През април 2021 г. прокуратурата внезапно прогледна за това как отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. с Новичок е свързано с четири взрива във военни складове в България. Разкритията за това се случиха много години след събитията.

"През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС, анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заявиха тогава от държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Ловнидол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал".

"И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясниха от прокуратурата като уточни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Тогава стана скандално ясно, че между събитията през 2015 г., за които прокуратурата чак тогава обявяваше, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха е избухнал пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ "Сопот". "Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване", казаха по онова време от прокуратурата.

Държавното обвинение припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). "С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна", заявиха тогава от прокуратурата.

Събуждането на прокуратурата дойде след като бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души.

Тогавашният чешки президент Милош Земан каза още, че унищожената продукция е била собственост на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България. Българската връзка в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия накара държавното обвинение да влезе в обяснителен режим за неразследваните взривове у нас. Резултат от събуждането и разследванията обаче няма и до момента.