Fitch очаква средна цена на петрол Брент от $95/барел през 2023 г.

Перспективите за растеж се подобриха след по-ранното от очакваното облекчаване на Covid мерките в Китай

Новини
16:11 - 03 Февруари 2023
1549
Fitch очаква средна цена на петрол Брент от $95/барел през 2023 г.

Fitch Solutions прогнозира средна цена на суровия петрол Брент от 95 долара за барел през настоящата година, позовавайки се на по-бързия от очакваното отказ на Китай от политиките за "нулев Covid" и на по-бавния растеж на нефтеното производство. За 2024 г. кредитната агенция прогнозира средна цена от 88 долара за барел.

"От страна на търсенето, перспективите за растеж се подобриха след по-ранното от очакваното облекчаване на мерките за ограничаване на Covid-19 в континентален Китай“, посочи рейтинговата агенция.

"От страна на предлагането, несигурността около Русия продължава да замъглява перспективите, но забавянето на растежа на производството в САЩ, по-нататъшното отлагане на подновяването на иранската ядрена сделка и продължаващото ограничаване на производството от страна на "ОПЕК +"

ще се комбинират, за да намалят значително растежа на петролното предлагане тази година“,

добави Fitch Solutions.

Същият набор от фактори беше цитиран и в други анализи, като някои от тях очакваха петролът Брент отново да достигне 100 долара за барел през 2023 г. Така например, Goldman Sachs прогнозира петролът Брент да достигне $ 105 за барел в края на 2023 г. на фона на силно нарастване на търсенето, което би тласнало петролния пазар към дефицит през втората половина на годината.

Банката Morgan Stanley също вижда по-затегнат петролен пазар през втората половина на годината, което може да тласне суровия петрол Брент до 110 долара за барел до края на годината.

Докато възстановяването на Китай вече е в ход и очакванията за по-силен внос на петрол имат стабилна основа в наскоро издадените квоти за петролен внос от страна на Пекин, ситуацията с руското производство на петрол е по-малко ясна.

През миналата година много анализатори очакваха западните санкции да повлияят драматично и да тласнат цените на петрола на много по-високи нива. Пренасочването на петролния износ, а не съкращаването на производството обаче осигури сравнително скромно негативно въздействие на санкциите върху световното предлагане на петрол и, следователно, върху цените.

Друг фактор, който изигра роля в прогнозите на Fitch за цените на петрола през тази година, беше промененото настроение относно глобалната икономика, като очакванията са вече за по-леко от първоначално прогнозираното забавяне.