Фон дер Лайен предупреди Китай да не въоръжава Русия

Си Цзинпин заяви, че Пекин желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС

ЕС
17:44 - 06 Април 2023
2002
Фон дер Лайен предупреди Китай да не въоръжава Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди китайския президент Си Цзинпин да не доставя оръжия на Русия във войната в Украйна.

"Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения", заяви тя след среща с китайския президент.

Относно прекратяването на войната в Украйна Фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разчита на Китай да "изиграе своята роля и да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна". 

В разговорите си със Си Фон дер Лайен е подчертала подкрепата си за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и е приветствала предупрежденията на Китай срещу използването на ядрени оръжия.

Фон дер Лайен определи като "положителен" факта, че китайският президент е готов да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски. Си Цзинпин "потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи", допълни тя.

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС.

Китай и ЕС трябва да установят коректно взаимно разбиране и да избягват недоразумения и погрешни оценки, заяви Си по време на срещата с Урсула фон дер Лайен в Пекин, съобщи китайската телевизия.

От 13 до 15 април на посещение в Китай ще бъде върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи неговият говорител Петер Стано.