Фон дер Лайен: Русия изгаря газа си, вместо да го продава

По-рано тази година Москва прекъсна газовите си доставки до ЕС заради западните санкции

Русия
17:25 - 15 Ноември 2022
1787
Фон дер Лайен: Русия изгаря газа си, вместо да го продава

Русия е по-заинтересована да използва газа като оръжие в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията ѝ в Украйна дори ако това означава да го унищожава, вместо да го продава, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

По-рано тази година Москва прекъсна газовите си доставки до ЕС заради западните санкции.

"Виждаме, че Русия изгаря газа си, вместо да го продава", каза Фон дер Лайен на първата сесия на годишната среща на върха на Г-20 в Индонезия. Тя отбеляза, че поведението на Русия "предизвиква недостиг на глобалните енергийни пазари и води до рязко повишаване на цените".

Поради това ЕС подкрепи въвеждането на таван на цените на петрола, като това ще бъде от полза за страните с ниски и средни доходи, заяви Фон дер Лайен.

"Нашият отговор на тази ситуация обаче е да ускорим прехода към чисти форми на енергия", подчерта председателката на ЕК. По думите ѝ това е "единственият отговор както на енергийната, така и на климатичната криза", като той открива огромни възможности за други региони в света.

Ето защо през следващите пет години Европа ще инвестира най-малко 4 милиарда евро във възобновяеми източници като водорода. Това ще доведе и до огромни инвестиции от страна на частния сектор, изрази увереност тя. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също е отправил остри критики срещу Русия, казаха участници в първата сесия на срещата на върха на Г-20. Той обвини Москва, че използва енергията като оръжие, и отчете, че негативните икономически последици от това са се усетили не само в Европа, но и по целия свят.