Фонд "Земеделие" изплаща 143,5 млн. COVID помощи до 15 юни

Приемът на документи започна на 21 април, а крайният срок е 20 май

Общество
19:37 - 04 Май 2022
2647
Фонд "Земеделие" изплаща 143,5 млн. COVID помощи до 15 юни

Държавен фонд „Земеделие“ утвърди окончателния финансов ресурс по COVID помощта в размер на 143,5 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани, съобщиха от разплащателната агенция. Това беше решено от Управителния съвет на фонда, след като през средата на март се осигури допълнителен ресурс от 32 млн. лв. с Постановление на Министерския съвет.

Фонд „Земеделие“ припомнят, че приемът по COVID помощта започна на 21 април, а крайният срок е 20 май. Документите за подпомагането се подават в общинските служби по земеделие.

До 15 юни ще се изплати финансовата подкрепа по COVID помощта на допуснатите кандидати, съобщават още от разплащателната агенция.

Разпределението на бюджета определя 79 млн. лв. за едри и дребни преживни животни, както и за пчелни семейства. Бюджетът за плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз е в размер на 64,5 млн. лв.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ промени указанията за подпомагането на производителите на грозде. Вместо първоначалните 30%, лозарите ще трябва да имат реализация на поне 10% от количествата, посочени в декларацията за гроздова реколта за 2021 г.

След като приемът на заявления и разпределението на бюджета по сектори, ако има остатъчен ресурс, той ще се разпредели с коефициент в съответното направление, посочват от фонда. Ако има недостиг на ресурса по сектори се прилага коефициент на редукция, с който се преизчисляват помощите на кандидатите.