Фоторепортаж в Lupa.bg: Заради трусовете в АПИ пътищата в Ботевградско като след война (СНИМКИ)

Ексклузивно
20:23 - 21 Юли 2021
5879
Фоторепортаж в Lupa.bg: Заради трусовете в АПИ пътищата в Ботевградско като след война (СНИМКИ)

Трусовете по върховете на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) превърнаха хиляди граждани у нас в заложници на икономически и политически интереси. Заради заповедта на уволнения преди дни пътен шеф Апостол Минчев да бъдат спрени всички строителни дейности на агенцията настъпи пълен хаос с ремонтите по пътищата. Така например строителите зарязаха ремонта на пътя Ботевград-Литаково-Радотина-Рашково, изтеглиха техниката, а трасето наподобява, че все едно там е имало бомбардировки и военни действия.

Регионалният министър Виолета Комитова уволни на 20 юли председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев само след 53 дни на поста. Причината е проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на АПИ.

Пътищата в ботевградското село Литаково са по-зле от пътищата от началото на ХХ век


Инж. Минчев писмено е разпоредил преди известно работата да бъде преустановена, а техниката - изтеглена до второ нареждане. По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочват от ведомството. Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова кани всички кметове и фирми, засегнати от писмото, подписано от г-н Минчев, на среща в министерството в петък – 23 юли, от 11 ч.

Жители на Ботевградско сигнализираха Lupa.bg, че в края на миналата седмица строителният консорциум „МБ ЛОТ 2-2019“ е вдигнал машините и е прекратил ремонта на пътя Ботевград- Литаково-Радотина- Рашково. Главната улица на село Литаково е разкопана и върху нея са изсипани пясък, чакъл и камъни, мостът на река Бебреш е напълно разрушен, мостът на река Писана не е довършен, а транспортната връзка с общинския център Ботевград е затруднена.

Преди живеещите в Литаково, притеснени от спирането на ремонтите на пътищата, свикаха събрание в салона на местното читалище. На него присъства и кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Той заяви пред присъстващите, че е разбрал за намерението на строителите да прекратят ремонта в края на работния ден в петък. Информацията, която получил от строителите е, че те изпълняват разпореждане на ДНСК. Проверка на контролния орган на 29 юни е установила, че за обекта не е открита строителна площадка.

Това е останало от моста над река Бебреш

Строителите пък се оправдали с писмо от АПИ от 23 юни, според което те трябва да преустановят работата си. В писмото на АПИ се посочва, че разпореждането е издадено заради сигнали от БТК за поредица от прекъсване на важни оптични кабели по време на ремонта на пътя.

От своя страна жителите на Литаково изявиха готовност за гражданско неподчинение, докато пътищата в района не бъдат ремонтирани подобаващо. Някои от гражданите настояха протестът да бъде пред фирмата изпълнител „МБ ЛОТ 2-2019“ и да блокират работата й на трасето на скоростния път между Мездра и Люти дол. Имаше и призиви за блокиране на Е-79 или автомагистрала „Хемус”.

Хората се оплакаха, че не само че не могат да отидат на работа извън селото, тъй като път реално няма, но липсата му застрашава и здравето им. Баща на 3-годишно дете, сподели, че преди няколко дни детето му вдигнало висока температура, но такситата от Ботевград отказвали да пътуват до Литаково заради лошия път. Затруднени са линейките, а пътят на пожарните се удължава, което може да се окаже фатално.




Снимки: Агнес Методиева