Франция и Италия обединяват усилия срещу нелегалната миграция

ЕС
16:25 - 04 Октомври 2024
2166
Франция и Италия обединяват усилия срещу нелегалната миграция

Министрите на вътрешните работи на Франция и Италия подписаха декларация за обмен на информация, свързана с трафика на мигранти, съобщи в петък френското вътрешно министерство. Инициативата ще бъде базирана на подобно споразумение между Франция и Великобритания, стартирано през 2020 г. в северната част на Франция с цел предотвратяване на опити за преминаване на Ламанша към Обединеното кралство, предава Ройтерс.

Новият френски вътрешен министър Бруно Ретайо, политик от консервативната партия "Републиканци" (LR), заяви, че за него е приоритет да затегне законите за имиграцията. Това е в съответствие с изказванията на премиера на Франция, който подчерта необходимостта от по-добър контрол на границите на страната.

Имиграцията е също така деликатен въпрос и в Италия, където крайнодесният министър-председател Джорджия Мелони се ангажира да ограничи драстично притока на мигранти, макар че до момента не е постигнала значителен успех.

"Целта е ясна: да се стартират съдебни разследвания, често комбинирани, насочени към разрушаването на мрежите, които подкрепят незаконния трафик през Италия към останалата част на Европейския съюз, където Франция остава търсена дестинация", заявиха от френското вътрешно министерство.

През ноември 2022 г. напрежението между Франция и Италия се засили, след като Италия отказа да позволи на кораб с мигранти на борда да акостира в нейно пристанище, принуждавайки кораба да се насочи към южна Франция. Двете страни споделят 500 км сухопътна граница, главно преминаваща през Алпите, и са част от Шенгенското пространство, което позволява свободно преминаване на границите без контрол, макар че отговорността за търсещите убежище остава на страната, в която са пристигнали първоначално.