Франция и Полша притискат Германия да прати танкове на украинците

Украйна
11:40 - 10 Януари 2023
2445
Франция и Полша притискат Германия да прати танкове на украинците

След като Германия официално отказа да прати танкове „Леопард“ на Украйна, Франция и Полша са се задействали и натискат Берлин да преосмисли решението си, пише Политико.

Вчера говорителят на германското правителство направи изявление, с което стана ясно, че Берлин не планира да доставя на Киев мощните Leopard 2. Малко по-рано министърът на икономиката Роберт Хабек даде оптимистични прогнози на украинците пред ARD, но те бързо бяха заличени.

Френски служител заяви пред Политико, че Париж натиска Германия, надявайки се да издейства от Берлин споразумение за изпращане на танковете "Леопард" в Украйна преди френско-германската среща на върха на 22 януари. Тогава се навършват 60 години от подписването на Елисейския договор за партньорство между двете страни.

Подобен натиск оказва и Полша, която иска да сформира широка коалиция от западни партньори, за да предаде съвместно танкове "Леопард" на украинците. "Насърчаваме други държави да сформират широка коалиция за предаване на по-модерни танкове на Украйна, като например танкове "Леопард", заяви заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски пред полското обществено радио в понеделник.

"Полша може да предаде "Леопард" само в коалиция от държави", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки пред репортери в събота, като добави, че се водят разговори с други държави за сформиране на такъв съюз. "Говорих за това с германския канцлер Олаф Шолц преди няколко седмици в Брюксел и мисля, че през следващите няколко дни може да имаме повече информация", добави Моравецки.

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред държавите, които вече използват приблизително 60-тонния Leopard 2. Той е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-модерна защитна система и броня. Това би позволило на съюзниците съвместно да организират доставката както на танковете, така и на необходимите боеприпаси, и да обединят усилията си по отношение на необходимата поддръжка и ремонт.

Тъй като обаче Leopard се произвеждат от базираната в Мюнхен отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann, за доставката им в Украйна е необходимо разрешение за реекспорт от страната на произход - Германия. Това означава, че международният натиск сега се концентрира върху Берлин.

Доставката на съвременни западни танкове като Leopard 2 ще бъде голям стимул за украинската армия, тъй като досега съюзниците на Киев са склонни да пращат само по-стари танкове от съветската епоха, както и други оръжейни системи като гаубици и системи за противовъздушна отбрана.

Вчера стана ясно, че Великобритания обмисля да прати на Украйна танкове Challenger 2.