Франция иска помощ от ФБР за железопътния саботаж

ЕС
17:44 - 07 Август 2024
780
Франция иска помощ от ФБР за железопътния саботаж

Френската полиция разследва саботажа на високоскоростните железопътни линии, извършен часове преди откриването на Олимпийските игри в Париж, и е поискала помощ от ФБР. Писмо, подписано от "неочаквана делегация" и изпратено от riseup.net, предизвика подозрения за вътрешни крайно леви групи, но не изключва и чуждестранна намеса, предава Ройтерс.

Френската полиция провежда разговори с италианските, германските и испанските си колеги, тъй като саботажът може да е координиран с анархистки групи от чужбина. Те разглеждат възможността за връзка с подобен саботаж на телеком мрежата два дни по-късно и инцидент по високоскоростната жп линия на TGV близо до Марсилия на 8 май, денят на пристигането на олимпийския огън в града.

Разследването включва и бивши служители на държавния железопътен оператор SNCF и други външни изпълнители, като обаче се има предвид, че необходимите знания за извършването на саботажа могат лесно да се намерят онлайн. Според френските власти, е трудно да се проникне в анархистките групи, тъй като техните членове живеят извън мрежата и практикуват стриктна дигитална хигиена.

ФБР трябва да издаде призовка, за да получи данните от Riseup.net, но организацията заявява, че активно се бори срещу подобни опити и не споделя потребителски данни. В миналото ФБР е издавало заповеди на Riseup, като през 2012 г. агентите конфискуваха сървър, използван от организацията, а през 2017 г. Riseup неохотно се съгласил с две заповеди за идентифициране на акаунти, замесени в изнудване.

Френските следователи разглеждат и възможна връзка с хакерска атака на полската железопътна система през 2023 г., която първоначално полските разузнавателни служби приписали на Русия. В Полша бяха осъдени 14 граждани на Украйна, Беларус и Русия за шпиониране в полза на Русия, след като наблюдавали транспортирането на оръжие за Украйна през Полша и планирали да го прекъснат.

Франция обвинява Русия в организирана дезинформационна кампания за сеене на хаос преди Олимпийските игри. Френската полиция арестува руски гражданин през юли, заподозрян в опити за дестабилизиране на Олимпиадата, но връзка със саботажа на железопътните линии не е установена. Министерството на външните работи на Русия не е отговорило на запитване след инцидента, но отрича участие в каквито да е саботажи.