Франция излезе на улицата, невиждани протести срещу пенсионната реформа (снимки)

Над 2 милиона стачкуват срещу реформата на Макрон, Париж е блокиран без транспорт

Новини
18:14 - 31 Януари 2023
5206
Франция излезе на улицата, невиждани протести срещу пенсионната реформа (снимки)

Над 2 милиона души се вдигнаха на незапомнена от десетилетия стачка във Франция днес. Улиците на Париж, Ница, Тулуза, Марсилия и другите големи градове са блокирани от демонстранти, които посреща на нож пенсионната реформа, прокарана от Макрон, предадоха световните агенции.

Осем големи профсъюза изкараха членовете си на общонационална стачка като част от вълната от протести срещу плановете за повишаване на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години. Проектът за по-висока пенсионна възраст се подкрепя от президента Еманюел Макрон и политическото му обкръжение. Освен това досега, за да получат пенсия, французите трябваше да са внасяли осигуровки в продължение на 42 години. Правителствените промени предвиждат този период вече да е с 1 година по-дълъг, тоест - цели 43 години.

"Та това е абсурдно! До кога ще работя, за да събера този стаж - докато стана на 70 ли?", пита пред репортер на в. "Фигаро" една от протестиращите - Ани Мердже, която се труди като медицинска сестра в елитна болница в Париж.

Според световните агенции протестните действия вървят в цялата страна и са привлекли над 1,5 милиона участници. Според синдикатите бройката е още по-внушителна и надхвърля 2,5 милиона души. Само в Париж днес са излезли около 1,5 милиона протестиращи, твърдят местни репортери.

Преди основния протест в Париж хиляди демонстранти се стекоха в Тулуза, Марсилия и Ница в южната част на Франция и Сен Назер, Нант и Рен на запад. На 19 януари, когато беше първата вълна от стачката, в нея се включиха около 1,5 милиона души. Въпреки това правителството заяви, че няма да се откаже от плановете си. „Това вече не е въпрос, който подлежи на обсъждане. Решението е взето. Протестите няма да променят убедеността ни, че тази реформа е необходима“, заяви френската министър-председателка Елизабет Борн, бивш министър на труда.

Профсъюзите съобщиха, че половината от учителите в страната са се присъединили към стачката. Общественият транспорт не функционираше нормално във вторник - в Париж се движеха само двете линии на метрото, които са без машинисти. На една от основните линии на метрото имаше огромни тълпи. Стачкуват и около една трета от таксиметровите шофьори. Електроцентралите отчетоха намаление на производството поради стачка на работниците в основната електрическа компания EDF. Синдикатите обявиха и намерението да спрат на тока на привържениците на реформата и да преустановят предоставяне на безплатна енергия на институции и домакинства, които имат проблеми с плащането на фактури.

Кабинетът в Париж продължава да реформира възрастта за пенсиониране, въпреки че проучванията показват, че две трети от избирателите са категорично против промените. Те трябва да преминат през Народното събрание следващата седмица. Без мнозинство в парламента правителството ще трябва да разчита и на подкрепата на десните републиканци, и на депутати от управляващите партии.

Възрастта за пенсиониране във Франция към този момент е 62 години и е по-ниска, отколкото в повечето други западноевропейски страни. Припомняме, че в България за 2023 г. пенсионната възраст за жените е 62 години, но за мъжете тя е 64 години и 6 месеца. Италия и Германия вървят към повишаване на този праг на 67 години, в Испания в пенсия излизат на 65, във Великобритания на 66. На 60 години могат да спрат да работят полякините, за мъжете в Полша тази възраст е 65 години.

По улиците на Париж има над 1,5 милиона демонстранти