Франция конфискува вила на Людмила Путина за 5,4 млн. евро

Къщата визуално прилича на гръцки храм - има перистил с извит фронтон, украсен с барелефи от известни скулптори

ЕС
15:16 - 18 Април 2024
3097
Франция конфискува вила на Людмила Путина за 5,4 млн. евро

Във Франция беше иззет домът на бившата съпруга на руския президент Владимир Путин Людмила Очеретная, съобщава изданието Challenges.

Вилата в стил арт деко е разположена в град Англет. Закупена е през 2013 г. от руския предприемач и съпруг на Людмила Артур Очеретни. Имотът от 5000 квадратни метра струва на собственика 5,4 милиона евро, а произходът на средствата "остава загадъчен".

Според съобщения в медиите вилата Rêverie или Souzanna е конфискувана от френски съд на 6 декември 2023 г. Къщата е празна и е изцяло претърсена като част от разследване на парижката прокуратура.

„Това се случи след жалба от асоциацията Transparency International срещу руски деятели, подадена след началото на войната в Украйна“, обяснява изданието.

Съобщава се, че освен вилата на Очеретная, имотите на няколко други „олигарси, близки до Кремъл“ са били „под прицел“. По-специално, става дума за председателя на борда на директорите на Континенталната хокейна лига и президента на хокейния клуб СКА Генадий Тимченко, вицепрезидента на Руската федерация по джудо Борис Ротенберг и неговия брат, милиардерът Аркадий Ротенберг, както и синът на вицепрезидента на "Руските железници" Сергей Тони.

В материала се посочва, че вилата Rêverie е построена през 20-те години на миналия век. Къщата визуално прилича на гръцки храм - има перистил с извит фронтон, украсен с барелефи от известни скулптори от онова време.