Франция насърчава ваксиниране в един ден - срещу грип и ковид

Здравните органи се опасяват също, че тази зима хората може да са по-уязвими

ЕС
15:15 - 22 Октомври 2021
2294
Франция насърчава ваксиниране в един ден - срещу грип и ковид

От днес във Франция започна годишната кампания за ваксиниране срещу грип. Тя стартира четири дни по-рано от първоначално планираното, като се съчетава с програма за ваксиниране срещу Covid-19, която освен че се опитва да достигне до неваксинираните, осигурява и бустерни инжекции на нуждаещите се. 

Франция е обезпокоена, че грипът и Covid-19 могат да предизвикат зимна криза от нови инфекции и смъртни случаи, затова предлага едновременни ваксини на милиони хора в риск, съобщава Гардиън.

В издадените тази седмица инструкции френските здравни власти призовават лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и акушерките "системно да насърчават и двете ваксинации" сред хората от рисковите групи, които имат право на бустерна доза срещу Covid -19 и на противогрипна ваксина. В тях се казва, че инжекциите могат да се поставят в един и същи ден, по една на всяка ръка.

В инструкциите се добавя, че началото на зимния грипен сезон при продължаваща пандемия "увеличава риска от коинфекция и развитие на усложнения и на смъртни случаи".

Френските здравни органи се опасяват също, че тази зима хората може да са по-уязвими, тъй като през 2020 г. е имало по-малко грипни инфекции заради социалното дистанциране и блокирането,.

„Тази година грипът може да бъде силен - подчертавам може, защото миналата година нямахме грип и затова имунитетът на населението е по-нисък", заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран по телевизия BFM-TV.