От днес Франция спира безплатните тестове за COVID-19

Този ход идва на фона на продължаващото забавяне на пандемията

Свят
15:52 - 15 Октомври 2021
2483
От днес Франция спира безплатните тестове за COVID-19

От днес Франция спря да предлага безплатни тестове за коронавирус в рамките на последните усилия на правителството да подтикне към ваксинация всички колебаещи се.

За получаване на здравен пропуск, който е необходим за достъп до кафенета, ресторанти, спортни съоръжения и места за развлечение, е необходима пълна ваксинация, отрицателен тест или доказателство за преболедуване, съобщи АФП.

Тестовете бяха безплатни, докато кампанията за ваксиниране във Франция се разгръщаше с пълна сила, но правителството заяви, че не ги разглежда като алтернатива на ваксинацията, след като всеки желаещ може лесно да си направи инжекция.

Близо седемте милиона пълнолетни във Франция, които не са ваксинирани или са ваксинирани само частично, сега ще трябва да плащат между 22 и 44 евро за тест.

Тестовете остават безплатни за хора с медицинско предписание, които са имали скорошен контакт със заразен човек, които наскоро са имали положителен тест или са сертифицирани с непоносимост към ваксини.

Освен че ще насърчи повече хора да се ваксинират, мярката ще помогне на правителството да ограничи разходите за тестове, които се очаква да възлязат на 6,2 млрд. евро тази година, в сравнение с 2,2 млрд. евро през 2020 г.

Този ход идва на фона на продължаващото забавяне на пандемията. Четвъртата вълна на коронавируса изглежда е приключила, като френските случаи на COVID-19 са под нивото на тревога от 50 нови седмични случая на 100 000 жители. Вчера здравните власти съобщиха за малко над 5000 нови случая за денонощие.