Франция ниже рекорд след рекорд на Мондиала

Колко дълго ще продължат да кукуригат щастливо петлите в Катар?

Спорт
13:40 - 13 Декември 2022
2924
Франция ниже рекорд след рекорд на Мондиала

Отстранявайки Англия, французите затвърдиха трайното си присъствие във финалното каре на най-големите надпревари - това е четвърто класиране за полуфинал в последните 7 Мондиала.

Световните шампиони подобриха още няколко рекорда.

Общият брой случаи, в които синята селекция е достигала минимум до полуфинал на най-големия форум на планетата, набъбна на 7 (1956, 1982, 1986, 1998, 2006, 2018 и 2022).

За първи път през XXI век действащ световен шампион успява да стигне толкова далеч в турнира при следващото си участие. За последно подобно нещо стори Бразилия през 1998.

От 2018-а досега Франция е отборът, отбелязал на Световни първенства най-много голове с изстрели извън наказателното поле- 5.

Любопитното е, че всеки от тях пада в мач от фазата на елиминациите - Бенжамен Павар в осминафинал срещу Аржентина, Антоан Гризман в четвъртфинал срещу Уругвай, Пол Погба и Килиан Мбапе във финала с Хърватия (2018), както и Орелиен Чуамени в сблъсъка с Англия миналата събота.

„Петлите“ записаха първата си победа в двубой срещу „трите лъва“ на световни финали (след два неуспешни опита от миналото, които обаче са в групови фази).

За първи път от 1966 (когато започва да се води този тип статистика) „Les Bleus“ печелят мач, в който са отправили 8 удара по-малко от съперника. Именно това се случи в четвъртфинала с британците - 8 срещу 16 изстрела в полза на тима от Албиона. Конвертируемостта обаче направи разликата.

Изпитанията срещу Хари Кейн и компания бяха много. Тимът на Дидие Дешан се превърна в първия в историята на Мондиалите, спечелил мач, в който съперникът получава право да изпълни два 11-метрови наказателни удара.    

Впрочем, през календарната 2022 дотук цели 5 са случаите, в които опонентите на синята селекция са получавали право да изпълнят дузпа (което е рекорден брой, макар със сигурност този показател да не е повод за хвалебствия).    

Въпреки това се затвърди една светла тенденция - „петлите“ да играят успешно срещу европейски нации в елиминационната фаза на Световни първенства. В 9 от 11-те последни случаи се е стигало до триумф.

В битката срещу Англия Юго Лорис стана играчът с най-много мачове за „Les Bleus“- 143, задминавайки досегашния рекордьор Лилиан Тюрам. Стражът регистрира и 18-и двубой на Световно първенство- никой друг френски играч (настоящ или от миналото) няма толкова.

Капитанът ознаменува специалната вечер, правейки 6 спасявания срещу британците. С това си представяне той изравни… самия себе си - през 2010 в мач от груповата фаза в ЮАР осъществява същия брой ключови намеси.

С двете си подавания, довели до голове респективно на Чуамени и Жиру, Антоан Гризман също гравира името си до престижен рекорд - този за най-много асистенции в досегашната история на френския национален отбор (28).

Дидие Дешан пък се позиционира в топ 3 на селекционерите, имащи най-много победи в шампионати на планетата- 13 (Хелмут Шьон е с 16, Луис Фелипе Сколари с 14).

Оливие Жиру надгради над собствения си рекорд от отбелязани голове със синята фланелка (53), бетонирайки се като реализатор номер 1.

Голмайсторът на „петлите“ е в отлична форма, вкарвайки 7 попадения в 8-те си последни игри с националния екип. Той е човекът, отбелязал с глава за Франция повече от всеки друг през настоящия век - цели 15 гола.

Неговият колега в предни позиции Килиан Мбапе по-рано в елиминационната фаза вече подобри рекорд на Пеле, ставайки най-младият футболист, реализирал 9 гола на Мондиали (Килиан все още дори не е навършил 24 години).