Франция още не иска Македония и Албания в ЕС

По информация на "Ройтерс", Холандия и Дания също са категорично против

Свят
16:19 - 10 Октомври 2019
1791
Франция още не иска Македония и Албания в ЕС

Франция обясни на своите колеги от ЕС, че е против започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания засега, коментират пред "Ройтерс" дипломатически източници, хвърляйки сянка върху амбицията на страните да се интегрират със Запада.

Повече от половината от 28-те държави-членки на ЕС, както и нейните висши служители в Брюксел, настояват да възнаградят двете балкански държави за реформите им, като се съгласят да започнат преговори за присъединяване.

Те предупреждават, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от "стратегическия вакуум" в проблемния регион, ако ЕС не успее да поддържа осезаеми перспективи за страните там.

Париж счита, че ЕС е изправен пред твърде много предизвикателства в момента, за да пусне още две държави от Балканите, регион, все още белязан от войни, водени през 90-те години и борба с престъпността и корупцията.

Според Франция, ЕС трябва първо да се реформира отвътре, за да се справи с по-голяма енергичност и единство пред предизвикателствата като изменението на климата и миграцията и че двете страни имат да извършат по-нататъшни реформи, преди началото на преговорите да бъде одобрено.

"Ние ги молим да положат допълнителни усилия. Преговорите не могат да започнат през октомври 2019 г., ще трябва да преоценяваме ситуацията някъде през 2020 г.", обяснява френски представител. 

Необходимо е единодушие между 28-те държави-членки за започване на преговори за присъединяване. Министрите на ЕС ще обсъдят въпроса отново в Люксембург във вторник, преди националните лидери да се срещнат в Брюксел за среща на върха на 17 октомври.

"Това е много разочароващо за повечето държави-членки. Заложено е нашето доверие. Северна Македония и Албания направиха много. Да, трябва да се направи още много, но откриването на преговори за членство е само първата стъпка, процесът ще отнеме години и те ще трябва да изпълнят всички критерии, преди да бъдат допуснати", заяви дипломат от страна, която желае да отвори вратите на кандидатите от Западните Балкани.

По информация на "Ройтерс", Холандия и Дания също са категорично против кандидатурата на Албания, когато посланиците на ЕС обсъдиха въпроса при затворени врата в Брюксел в четвъртък, въпреки че холандците сигнализираха за потенциална гъвкавост относно Северна Македония.

Холандският външен министър Стеф Блок заяви, че Скопие трябва да приеме законодателство за създаване на независим орган на прокуратурата. "За Холандия, това трябва да премине, за да започне преговори за присъединяване".