Франция разреши на полицията да шпионира телефони

ЕС
13:39 - 06 Юли 2023
1508
Франция разреши на полицията да шпионира телефони

Полицията във Франция ще има право да шпионира заподозрени чрез дистанционно активиране на камерата, микрофона и GPS на техните телефони и други устройства. Това решиха френските депутати, съобщава "Франс прес".

Като част от по-широк законопроект за реформа на правосъдието, разпоредбата за шпиониране беше атакувана от левицата и правозащитниците като авторитарна харта за шпионаж, въпреки че министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети уверява, че тя ще засегне само "няколко десетки случаи годишно".

Мярката ще обхваща лаптопи, автомобили и други свързани предмети, както и телефони, и ще позволи геолокация на заподозрени в престъпления, наказуеми с най-малко пет години затвор.

Устройствата могат да се активират дистанционно, да записват звук и да заснемат хора, заподозрени в тероризъм и организирана престъпност.

Разпоредбите "пораждат сериозни опасения относно нарушаването на основните свободи", пише в свое изявление от май групата за цифрови права La Quadrature du Net.

Позовавайки се на "правото на сигурност, на личен живот и на лична кореспонденция" и "правото на свободно придвижване", групата определя предложението като част от "плъзгане към режим на сигурност с тежка ръка".

По време на парламентарен дебат късно снощи депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон внесоха поправка, която ограничана използването на дистанционно шпиониране до "когато е оправдано от естеството и сериозността на престъплението" и "за строго пропорционална продължителност".

Всяко използване на разпоредбата трябва да бъде одобрено от съдия, като общата продължителност на наблюдението не може да надвишава шест месеца.