Франция се жалва: Туристите намаляват

Причина са бунтовете на „жълтите жилетки”, твърди правителството

Икономика
18:30 - 22 Октомври 2019
2207
Франция се жалва: Туристите намаляват

Франция не очаква да постигне целта си за 100 милиона чуждестранни туристи през 2020 година заради движението за социален протест на "жълтите жилетки", което отблъсква някои посетители, както и заради поевтиняването на британската лира в перспективата на Брекзит, предаде Франс прес.

"Франция продължава да заявява цел за посрещане на 100 милиона чуждестранни туристи, но я отложи за 2022 година заради настоящата конюнктура", се посочва в официален документ, публикуван днес в интернет.

Целта за 100 милиона международни туристи до 2020 година спрямо 89 милиона през 2018 година беше определена от правителството през 2014 година преди джихадистките атентати през 2015 година, които прекъснаха увеличението на посещаемостта.

Днес документът, посветен на туристическата политика във финансовия законопроект за 2020 година, извади на преден план факта, че показателите за първите месеци на 2019 година показват спад в международната туристическа посещаемост за първото полугодие.

"Тази тенденция се обяснява в най-голяма степен със социалните движения на национално ниво, които засегнаха значително страната в началото на годината и повлияха в голяма степен на средносрочните и дългосрочните резервации, както и с ефекта от поевтиняването на лирата, тъй като Великобритания е водещият ни туристически пазар", се уточнява в документа.

Допълва се, че прогнозите за 2019 година се нуждаят от корекция към понижение.

Според Националния институт за статистика и икономически проучвания (INSEE) протестите, свързани с "жълтите жилетки", са се отразили в голяма степен на туристическия сектор от декември 2018 година, като продължават да се усещат и през първото тримесечие на 2019 година със спад от 2,5 процента на посетителите в хотелите и на нощувките, най-вече в района на Париж (- 4,6 процента).