Жълтите жилетки с нова атака в Париж

7500 полицаи мобилизирани срещу евентуални провокации

Актуални новини
12:06 - 21 Септември 2019
2157
Жълтите жилетки с нова атака в Париж

Жълтите жилетки се готвят за нова атака в Париж. Сили за сигурност са разположени днес в няколко района на френската столица, където ще има шествие за климата, нова демонстрация на жълтите жилетки и протест срещу пенсионната реформа, съобщи Франс прес.

Префектът на полицията мобилизира 7500 души от силовите структури, водни оръдия и бронирани жандармерийски автомобили. Цели участъци от центъра на столицата са отцепени още от вчера следобед.

Властите казват, че се боят от прояви на насилие, подобни на тези при пика на демонстрациите на жълтите жилетки, протестиращи от десет месеца срещу социалната и фискална политика на правителството.

Така нареченото "Шествие за климата и за социална справедливост" ще започне по обяд по призив на редица неправителствени организации, надяващи се на силна гражданска мобилизация.

Десетки прояви са предвидени почти в цяла Франция в този ден.

Днес ще има и протест по призив на синдиката "Работническа сила" срещу реформата в пенсионната система. Започват Дните на наследството, които всяка година привличат десетки хиляди посетители.

От съображения за сигурност няколко емблематични за Париж места ще останат затворени, включително Триумфалната арка, музеите Пти и Гран Пале, а Елисейският дворец ще бъде достъпен само с предварителна резервация.