След затишието: "Жълтите жилетки" пак окупираха Франция (СНИМКИ)

Десетки бяха арестувани в Париж

Свят
11:56 - 08 Септември 2019
3460
След затишието: "Жълтите жилетки" пак окупираха Франция (СНИМКИ)

Хиляди "жълти жилетки" излязоха вчера на протести по улиците на големи и малки градове в цяла Франция и в някои райони те влязоха в сблъсъци с полицията. Това стана след намаляване на броя на демонстрациите през последните седмици, се казва в медийни съобщения, цитирани от ДПА и БТА.

В Париж полицията задържа временно 89 души. Издадени са и официални предупреждения на 60 лица, заяви в Туитър полицията във френската столица.

В Париж се събраха над 800 "жълти жилетки", съобщи телевизия БФМ, като се позова на началника на полицията в града Дидие Лалман.


Макар и участието да не беше толкова масово, то беше по-засилено в сравнение с последните седмици, заяви той. Като цяло протестите преминаха мирно, добави Лалман.

Движението на "жълтите жилетки" се зароди през ноември, за да се противопостави на икономическата политика на правителството и в частност на планираното повишаване на акцизите на горивата.


В Монпелие в Южна Франция вчера са демонстрирали до 3000 души според информация в медиите. Около 500 от протестиращите са били от така наречения радикален черен блок, съобщи БФМ, като се позова на местните власти.


В центъра на града беше хвърлен коктейл "Молотов" по полицейски автомобил, а полицията употреби сълзотворен газ срещу протестиращите. Двама души са задържани временно.


В северния френски град Руан протестираха неколкостотин души, които пренебрегнаха забраната на местните власти за протестите. Няколко демонстранти са временно задържани, а на над 100 са издадени предупреждения, съобщи в. "Паризиен".