Франция ще похарчи милиарди за компенсиране на загубите от сушата

Федерациите добавят, че вече се е наложило да прибегнат до хранене на животните със зимнина

ЕС
12:03 - 26 Август 2022
1845
Франция ще похарчи милиарди за компенсиране на загубите от сушата

Земеделските федерации на Франция заявиха, че са необходими милиарди евро за компенсиране на "колосалните" производствени загуби, свързани със сушата.

В съвместно прессъобщение асоциациите на животновъдите се обръщат към френското правителство с оценка, че се нуждаят от "2 до 4 милиарда евро", за да се възстанови секторът след екстремната суша, съобщава "Евронюз".

Многобройните горещи вълни и липсата на валежи във Франция са довели до изсъхване на ливадите и значително са намалили добивите на царевица - основният източник на храна за селскостопанските животни. Федерациите добавят, че вече се е наложило да прибегнат до хранене на животните със зимнина, което поражда опасения за следващите месеци.

"Според първите направени изчисления ще са необходими няколко милиарда евро, за да се компенсират допълнителните разходи, свързани с фуражите за животни и загубите на продукция", се казва в съвместното изявление на FNB, FNEC, FNO и FNPL.

"Нашата страна вече е загубила 24 % от своите говедовъди, овцевъди и козевъди за десет години", посочват оттам. Представителите на бранша подчертават, че е налице "абсолютно извънредно положение"  и искат от министъра на земеделието на Франция Марк Фесно да преразгледа правилата за обезщетения при селскостопански бедствия. Федерациите искат да се намали прагът за получаване на обезщетение и да се увеличи значително сумата, за да се преодолеят последиците от сушата.

Министър Марк Фесно вече обяви редица мерки за облекчаване на селскостопанския сектор на Франция, които възлизат на 1,5 млрд. евро. Според животновъдите обаче тези помощи са "само мъничко начало в отговор на мащаба на бедствието".