В Португалия увеличиха цената на водата

Почти пресъхналите язовири снабдяват 40 района в северните и централни части на страната

ЕС
16:26 - 25 Август 2022
2250
В Португалия увеличиха цената на водата

Безпрецедентната суша принуди португалското правителство да препоръча на 43 района временно да повишат цената на водата на своите най-големи потребители, както и да преустановят почистването на улиците и поливането на обществените паркове и градини, предаде Ройтерс.

Континенталната част на Португалия страда сериозно от екстремно сухото време, последвало горещите вълни от последните месеци, съобщи националният метеорологичен институт на страната.

Министърът на околната среда и климата Дуарте Кордейру обяви снощи, че от 61 язовира в страната 10 се намират в критична ситуация с водни запаси под 20% от техния капацитет.

Почти пресъхналите язовири снабдяват 40 района в северните и централни части на Португалия, а други три са в зависимата от туризма историческа провинция Алгарве.

Въпреки че Португалия разполага с необходимите запаси във водните си резервоари за две години напред, десетте в критична ситуация не разполагат с достатъчни количества за една година, каза още Кордейру.

В Португалия има общо 278 района, които отговарят самостоятелно за снабдяването с вода на населението. В тези 43, които са най-засегнати, министърът обяви, че правителството препоръчва през тежкия период на сухо време да се увеличи цената за домакинства и компании, които консумират повече от 15 кубика вода месечно. Едно средно домакинство в Португалия изразходва 10 кубика за месец.

Засегнатите райони трябва също така "да преустановят временно несъществени дейности, които са свързани с употреба на вода, като миенето на улици, поливането на зелени площи, работата на фонтани и басейни", посочи Кордейру, като увери, че правителството ще помогне за бързото въвеждане на мерките.

"Винаги има законова възможност да въведем мерки със сила, а не с препоръки, но това не се налага на този етап", каза министърът и допълни, че районите са готови да предприемат необходимите действия.

През февруари правителството нареди шест язовира да спрат производството на електроенергия, а от този месец беше преустановено напояването на голф игрищата и обществените паркове и градини в Алгарве.