Франция ще строи още осем ядрени централи

Новини
23:45 - 08 Януари 2024
1944
Франция ще строи още осем ядрени централи

Министърът на енергетиката Агнес Рунаше заяви, че Франция ще построи осем нови ядрени централи, освен вече обявените шест. Според властите в страната са необходими повече реактори, за да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии.

В проектозакона, който ще бъде представен скоро, се признава, че „ще имаме нужда от ядрена енергия отвъд първите шест европейски реактора”, обявени от президента Еманюел Макрон в началото на 2022 г. Текстовете обаче не включват никакви цели за производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г.

По данни на Climate Watch Франция е в долната част на класацията за емисиите на парникови газове в 27-те държави от Европейския съюз - около 4,7 тона на глава от населението през 2020 г. Това се дължи отчасти на 57-те ядрени реактора, построени през 70-те години на миналия век, някои от които се нуждаеха от дълъг и скъп ремонт през последните години.

Франция има за цел да намали дела на изкопаемите горива в енергопотреблението от над 60% сега до 40% през 2035 г., което ще изисква допълнително строителство, равняващо се на 13 гигавата енергия от 2026 г. нататък, добави Рунаше.