Франция ускорява производството на оръжия за Украйна

Украйна
10:59 - 19 Януари 2024
2142
Франция ускорява производството на оръжия за Украйна

Франция в четвъртък обяви повече планирани доставки на своята артилерийска система "Цезар" в Украйна, както и ускоряване на производството на оръжия, предава "Ройтерс".

Страната се стреми да избегне изчерпването на собствените си военни запаси, като същевременно продължава да подкрепя военните усилия срещу инвазията на Русия.

"Логиката на отстъпване на ресурси, взети от запасите на армията, е към своя край", каза френският министър на отбраната Себастиен Лекорню в интервю за Le Parisien. "Отсега нататък решението е пряко свързване на френската отбранителна индустрия с украинската армия."

Франция също стартира кампания за финансиране на доставката на 78 самоходни 155 мм гаубици "Цезар" за Украйна тази година. Украйна вече е платила, за шест от оръдията, като Франция ще предостави 50 милиона евро, за да достави още 12, каза Лекорню в отделна реч.

Франция също търси 280 милиона евро от други съюзници на Украйна, за да плати за останалите 60 гаубици, каза министърът.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров, каза, че руските сили изстрелват пет пъти повече артилерийски снаряди, дори 10 пъти повече на някои места, отколкото украинските сили по фронтовите линии и че по-мощната артилерия "е една от ключовите ни нужди за победа тази война."