Французойката Одил Рено-Басо преизбрана за шеф на ЕБВР

Това е първата жена начело на институцията

Новини
16:13 - 16 Май 2024
1240
Французойката Одил Рено-Басо преизбрана за шеф на ЕБВР

Французойката Одил Рено-Басо беше преизбрана за втори мандат начело на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) до 2028 г. Това съобщи финансовата институция, цитирана от Франс прес. Преизбирането е станало на Общото събрание на ЕБВР, чиято среща приключва днес в Ереван, Армения.

Рено-Басо, която е на 58 години, бе избрана преди 4 години, ставайки първата жена начело на институцията. Тя е била преди това генерален директор на хазната към френското министерство на финансите и е заемала важни постове в европейски икономически и финансови институции - от Г-7 до Г-20.

"Да ръководя ЕБВР от 2020 г. досега бе чест и привилегия, имайки предвид жизненоважната й роля в толкова региони по време на период на безпрецедентно геополитическо напрежение", коментира тя, цитирана в комюникето.

ЕБВР напомни, че е инвестирала общо 36,6 милиарда евро в над 1300 проекта през първите три години от мандата на Рено-Басо, от които 4 милиарда евро в подкрепа на Украйна след руската инвазия.

Финансовата институция има 75 акционера, сред които две международни организации, ЕС и Европейската инвестиционна банка. Най-новият акционер, Бенин, е станал член миналия месец, уточнява организацията.

Основана през 1991 г., за да окаже помощ на бившите съветски републики да преминат към пазарна икономика, банката е разширила оттогава периметъра си, за да включи страни от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, пише БТА.